Vianočka
Autor receptu: slavkabis
Aké by boli Vianoce bez domácej vianočky? Ja mám jeden recept a rada sa s vami podelím
90 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- Urobíme si kvások. Zatiaľ všetko odvážime a dávame do väčšej misy. Keď pridáme zarobený kvások všetko premiešame a vymiesime cesto
- Mandle a hrozienka pridáme do vypracovaného cesta. Samozrejme kto nemusí hrozienka tak ich tam nedá ☺
Necháme hodinku kysnúť
- Po vykysnutí rozdelíme na rovnakých deväť častí (z toho budú vlastne tri vianočky) a necháme ešte podkysnúť pol hodinku.
- Jednotlivé časti cesta budeme tvarovať vaľkaním do valca a upletieme vianočky.
Potrieme vajíčkom a môžeme ešte posypať mandľami. Ja som piekla na 160 stupňoch približne hodinku. Ak sa vám bude zdať že rýchlo vianočky zhnedli, aby sa nespálili, môžeme vianočky prikryť alobalom