Vianočka jemná

Autor receptu: nelajsia

Tento recept ma naučila moja teta, ktorá ma učila piecť kysnuté koláče

120 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s cukrom dáme do misy, pridáme soľ a citrónovú kôru. V hrnčeku zmiešame droždie s lyžičkou cukru a 4 lyžicami mlieka a necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky, pridáme žĺtky a mlieko, rozpustený a vychladený tuk - vypracujeme cesto, dáme na dosku a vymiesime. Dáme nazad do misy a necháme kysnúť.
  2. Vykysnuté dáme na dosku, zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Cesto rozdelíme na 9 dielikov a vyšúľame na pásy. Zapletieme vianočku zo 4 pásov, na to uložíme vrkoč z troch a z dvoch pásov. Necháme pol hodiny kysnúť na plechu, ktorý sme vymastili tukom. Z tohoto cesta urobíme 2 veľké vianočky.
  3. Povrch natrieme žĺtkom a posypeme posekanými mandľami. Pečieme pomaly na slabom ohni asi 1 hodinu.