Tvarohová vianočka

Vianočka bez kysnutia

Autor receptu: hame

8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tvaroh roztlačíme, vmiešame doň 3 vajcia a postupne prisypávame múku. Pridáme prášok do pečiva, kandizovanú pomarančovú kôru, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, 70 g mandlí, cukor, olej, likér a vypracujeme cesto.
  2. Rozdelíme si ho na: 4 diely pre základňu, 3 menšie diely a 2 najmenšie diely a zo všetkých urobíme valčeky.
  3. Zvyšné vajce rozdelíme na bielok a žĺtok na potretie.
  4. Upletieme si 4 diely základne. Začíname od stredu a valčeky poriadne sťahujeme. Akonáhle je vrkoč hotový, hranou ruky ho sploštíme a potrieme bielkom.
  5. Rovnakým spôsobom upletieme vrkoč aj z 3 dielov, položíme na základňu, sploštíme a potrieme bielkom. Vrkoč z 2 dielov spletieme a položíme na vrch vianočky. Rovnako potrieme bielkom.
  6. Celú vianočku potrieme žĺtkom a posypeme zvyšnými mandľami.
  7. Do vianočky zvrchu napicháme špajdle, aby sme ju zafixovali a dáme ju piecť na 50 minút do zlatista.
  8. Necháme vychladnúť a posypeme cukrom. Nakrájame a jednotlivé plátky potierame pomarančovou marmeládou.