Tvarohová vianočka
Vianočka bez kysnutia
Autor receptu: hame
8 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup- Rúru predhrejeme na 180 °C. Tvaroh roztlačíme, vmiešame doň 3 vajcia a postupne prisypávame múku. Pridáme prášok do pečiva, kandizovanú pomarančovú kôru, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, 70 g mandlí, cukor, olej, likér a vypracujeme cesto.
- Rozdelíme si ho na: 4 diely pre základňu, 3 menšie diely a 2 najmenšie diely a zo všetkých urobíme valčeky.
- Zvyšné vajce rozdelíme na bielok a žĺtok na potretie.
- Upletieme si 4 diely základne. Začíname od stredu a valčeky poriadne sťahujeme. Akonáhle je vrkoč hotový, hranou ruky ho sploštíme a potrieme bielkom.
- Rovnakým spôsobom upletieme vrkoč aj z 3 dielov, položíme na základňu, sploštíme a potrieme bielkom. Vrkoč z 2 dielov spletieme a položíme na vrch vianočky. Rovnako potrieme bielkom.
- Celú vianočku potrieme žĺtkom a posypeme zvyšnými mandľami.
- Do vianočky zvrchu napicháme špajdle, aby sme ju zafixovali a dáme ju piecť na 50 minút do zlatista.
- Necháme vychladnúť a posypeme cukrom. Nakrájame a jednotlivé plátky potierame pomarančovou marmeládou.
|