Slané veterníky

Veterníky s hráškovou penou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
20 minút
na 165 °C

Postup

  1. Do kastróla vylejeme mlieko, vodu a olej. Pridáme maslo a soľ. Necháme zovrieť, odstavíme z ohňa, naraz vysypeme múku a dôkladne premiešame. Postavíme späť na oheň a miešame, kým sa cesto nezačne odpaľovať od dna. Do mierne vychladnutého cesta po jednom zapracujeme vajíčka.
  2. Hotové cesto preložíme do zdobiaceho vrecka. Na plech položíme silikónový papier a pomocou vrecka nastriekame na plech veterníky. Špičky stlačíme s navlhčeným prstom. Pečieme v rozohriatej rúre pri 165 °C 20 minút. Rúru počas pečenia neotvárame. Hotové a vychladnuté veterníky prekrojíme.
  3. V osolenej a okorenenej smotane uvaríme hrášok, pridáme kozí syr. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme.
  4. Veterníky naplníme hráškovou zmesou a posypeme nasucho opraženými semienkami. Dozdobíme výhonkami a pokvapkáme olivovým olejom.