Veterníky s banánovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Tentokrát som ich robil s netradičným
banánovým krémom.
Postup
- Ahoj.
Najprv si spravíme odpaľované cesto.
Vodu s maslom privedieme k varu.
- Do horúcej zmesy masla a vody potom nasypeme múku.Ako vidíte tento úkon som robil mimo tepelného zdroja.Ďalej,vrátime nádobu na kuchynský sporák a hmotu miešame 3-4 minúty.
- Keď je už cesto lesklé tak je už hotové, čiže odpálené.
- Cesto si na pomalej rýchlosti šľahača trochu ,, roztrúsime".K cestu ďalej pridáme dve vajcia a zmes pomaly prešľaháme.
- Pokračujeme pridaním ďalších dvoch vajec.Cesto je ešte husté.
- A napokon pridáme aj posledné piate vajce a dielo vyšľaháme na rýchlom stupni šľahača.
- Plech potrieme maslom a posypeme múkou.Spravíme si kruhy, aby sme mali tie veterníky ako,tak rovnaké.
- Cukrárenským sáčkom a hrubou špicou si potom spravíme takéto kopčeky.Ja ich robím tak,že nanesiem jeden kruh,vzápätí ďaľší a potom stočím špicu do stredu veterníka.Plech pofŕkame studenou vodou.
- Plech s cestom vložíme na druhú priečku elektrickej rúry a pečemie najprv na
200 C / 10 minút a potom teplotu znížime na 180 C / 35 minút.Používame spodný a vrchný ohrev bez ventilácie.
- Veterníky by mali po 20-tich minútach vyzerať asi takto.Dovtedy dvere nesmieme otvárať.
- Po upečení musia byť veterníky ružové nielen na vrchu,ale aj zo spodku.
Keď spodok poklepete prstom, malo by sa ozvať tupé,, dunenie".
- Ja ich po upečení po jednom vyberám z rúry a prerežem ich ihneď.Prichytím si ich servítkou,aby mi nepálili prsty.Najlepšie je použiť zúbkový nôž ktorý používame na krájanie chleba.
- Krém som do nich vkladal,len tak lyžicou.Hotové veterníky som dal do chladničky.
- A teraz si spravíme krém.
Odoberieme si z mlieka v ktorom si rozmiešame zlatý klas a kryštálový cukor.Ostatné mlieko dáme prevariť.
- Do horùceho mlieka vlejeme zmes pomiešaného mlieka a zlatého klasu a za neustáleho miešania uvaríme hustý puding.
- Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom.
- Vyšľaháme polámané banány.
- K maslu pridáme za lyžicu banánovej zmesy a pomaly prešľaháme.
- Ďalej pridáme za lyžicu vlažného pudingu a pomaly šľaháme.Netreba príliš dlho,len aby sa nám suroviny ako,tak spojili resp.aby si ,, zvykli" na seba.Podotýkam,že všetky suroviny použité na prípravu krému musia mať izbovú teplotu.
- Ďalej do zmesy striedavo pridávame zostatok pudingu a banánu.Dielo vyśľaháme do hladkého krému.
Hotový krém je redšej konzistencie a dáme ho trochu do chladničky,no musíme ho sledovať aby nám moc nestuhol.A keby aj stuhol,tak žiadna tragédia.Necháme ho trochu, aby sa aklimatizoval na izbovú teplotu a potom ho prešľaháme.Krém síce nevyzerá vábivo,ale intenzívne cìtiť v ňom chuť banánu a mojej rodinke chutil.