Veterníky
Veterníčky (fotorecept)
Autor receptu: katarinalucanova
Tak som teda odpálila. Veterníčky z odpaľovaného cesta a k tomu kávička spríjemnia nedeľné popoludnie.
30 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Ako prvé plnka číslo 2: Deň vopred si upálime v suchej rajničke 5 PL cukru na karamel. Vlejeme 250ml šľahačky a karamel pri stálom miešaní rozpustíme v šľahačke. Schladíme a odložíme do chladničky do druhého dňa.
- Odpaľované cesto: Olej si v pohári odvážime vlejeme do hrnca pridáme vodu štipku soli a privedieme do varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až sa nám všetko spoji a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Do vyhladeného cesta všľaháme vajíčka. Dobre vyšľaháme, cesto má byť husté.
- Kým nastriekame veterníčky, zapnem rúru na 220 stupňov. Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare veterníčkov. Keď sú na plechu, dobre pokropím studenou vodou. Nikdy som nemerala koľko, ale odhadom asi 1,5 dcl vody. Vložím do rúry a stiahnem teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minutách stiahnem teplotu na 170 stupňov a dopečiem. Počas pečenia neotváram rúru. Keď sú dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu. Preto radšej použiť novší plech, nie starý, prepálený.
- Plnka 1: Z mlieka, Zlatého klasu, žĺtka a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilínovým cukrom a necháme vychladiť. Do ešte trošku teplého pudingu všľáhme maslo a rum.
- Plnka 2: 250 ml šľahačky vyšľahne pridáme deň vopred pripravenú karamelovú šľahačku a došľaháme na tuhý krém. Robím to takto a vždy sa vydarí.
- Veterníčky rozkrojíme a naplníme plnkami.Najskôr prvá, potom druhá. Vyšlo mi 30 malých veterníčkov.
- Vrch veterníčkov môžeme posypať cukrom. Ja som jemne poliala fondánovou polevou. Dobrú chuť ♥.
- Podľa tohoto receptu robím aj venčeky, len už nedám šľahačkovú plnku.