Veterníky

Veterníčky (fotorecept)

Autor receptu: katarinalucanova

Tak som teda odpálila. Veterníčky z odpaľovaného cesta a k tomu kávička spríjemnia nedeľné popoludnie.

30
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé plnka číslo 2: Deň vopred si upálime v suchej rajničke 5 PL cukru na karamel. Vlejeme 250ml šľahačky a karamel pri stálom miešaní rozpustíme v šľahačke. Schladíme a odložíme do chladničky do druhého dňa.
  2. Odpaľované cesto: Olej si v pohári odvážime vlejeme do hrnca pridáme vodu štipku soli a privedieme do varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až sa nám všetko spoji a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť.
  3. Do vyhladeného cesta všľaháme vajíčka. Dobre vyšľaháme, cesto má byť husté.
  4. Kým nastriekame veterníčky, zapnem rúru na 220 stupňov. Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare veterníčkov. Keď sú na plechu, dobre pokropím studenou vodou. Nikdy som nemerala koľko, ale odhadom asi 1,5 dcl vody. Vložím do rúry a stiahnem teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minutách stiahnem teplotu na 170 stupňov a dopečiem. Počas pečenia neotváram rúru. Keď sú dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu. Preto radšej použiť novší plech, nie starý, prepálený.
  5. Plnka 1: Z mlieka, Zlatého klasu, žĺtka a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilínovým cukrom a necháme vychladiť. Do ešte trošku teplého pudingu všľáhme maslo a rum.
  6. Plnka 2: 250 ml šľahačky vyšľahne pridáme deň vopred pripravenú karamelovú šľahačku a došľaháme na tuhý krém. Robím to takto a vždy sa vydarí.
  7. Veterníčky rozkrojíme a naplníme plnkami.Najskôr prvá, potom druhá. Vyšlo mi 30 malých veterníčkov.
  8. Vrch veterníčkov môžeme posypať cukrom. Ja som jemne poliala fondánovou polevou. Dobrú chuť ♥.
  9. Podľa tohoto receptu robím aj venčeky, len už nedám šľahačkovú plnku.