Veselé makové kocky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som našla dávnejšie na internete,zapísala som si ho a dnes som ho vyskúšala.Mám rada zákusky kde nepotrebujem veľa vajíčok,veľa mastných krémov,a veľmi veľa rôznych ingrediencii.
Tento recept túto moju požiadavku spĺňal.
40 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup- Kým začnem pracovať s cestom,pripravím si karamelový krém na koláč,aby mi stihol vychladnúť.
Skaramelizujem si cukor.Do rajničky nasypem kryštálový cukor a nechám ho roztaviť-rozpúšťať.Keď je pekný hnedý,prilejem pomaly vodu,/ veľký pozor,aby ste sa neobarili/,hmota prská !
- Karamel sa snažím rozvariť,aby neostali žiadne kryštáliky. Miešajte! A vydržte !
- Keď je karamel priesvitný, vtedy je dobrý a uvarený,
- vlejem do neho rozrobený puding v mlieku,aj vo vode.Miešame,aby sa nevytvorili hrčky.
- Oheň stiahneme a takto dovaríme pudingovú hmotu.
- Hotová,uvarená masa.
- Zakrytú masu,potravinárskou fóliou, ho nechám vychladnúť.Na povrchu pudingu sa nevytvorí koža,ale to už asi viete.
- Kým sa karamelová zmes chladí,potriem si maslom plech a zasypem hrubou múkou.
- Tu mám pripravené všetky ingrediencie na cesto.Cesto je urobené rýchlo.Maslo vyšľaháme s cukrom ,kakaom a žĺtkami.Pomaly prilievam mlieko a šľahám.Pridám múku premiešanú s jedlou sódou.A nakoniec pridám zomletý mak.
Nakoniec vyšľahám samostatne , dve bielka,
- tie pridám k ostatnému cestu a pomaly sneh zamiešam do masy.
- Hotové cesto nanesiem do pomúčeného plechu a rovnomerne rozotriem.
- Pečiem vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov,asi 30-35 minút.Ak kraje cesta hnednú,korpus je upečený.
Po vychladnutí korpusu, celý ho popichám.Dierok by malo byť veľa.
Má to svoju úlohu.Pochopíte pri ďalšom spracovaní koláča.
- Medzi tým si pripravím sirup.Zvarím vodu s cukrom.Vychladne hneď.Je to malé množstvo.Prilejem um.Sirup je takto hotový.
- Do vychladeného sirupu,naliaty um.
- Týmto sirupom potieram korpus.Sirup vniká cez dierky do cesta.Urobím to niekoľko krát,kým sirup neminiem.Nechám asi 10 minút pôsobiť.
- A teraz už príde na rad karamelový puding,ktorý sa medzi časom vychladil.Vyšľahám na krém maslo s cukrom a pridám vychladenú karamelovú zmes.Na koniec pridám do krému um.Dobre premiešam.
- Hotový krém natriem rovnomerne na korpus.
- Na koniec postriekam povrch krému,roztopenou čokoládou s maslom, koláč. Uložím do chladu.
- Veľmi chutný,šťavnatý koláčik.Nebojte sa toho,že je tam ten um.Budete ho len cítiť vôňou v koláčiku
Možno sa vám zdá,že je veľa ingrediencii,ale nie.Len som to podrobne rozpísala,lebo mne chýbali v pôvodnom recepte niektoré informácie,ktoré som si musela domyslieť.
Preto som sa dosť dlho rozhodovala s jeho upečením.
|