Veselé makové kocky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som našla dávnejšie na internete,zapísala som si ho a dnes som ho vyskúšala.Mám rada zákusky kde nepotrebujem veľa vajíčok,veľa mastných krémov,a veľmi veľa rôznych ingrediencii. Tento recept túto moju požiadavku spĺňal.

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kým začnem pracovať s cestom,pripravím si karamelový krém na koláč,aby mi stihol vychladnúť. Skaramelizujem si cukor.Do rajničky nasypem kryštálový cukor a nechám ho roztaviť-rozpúšťať.Keď je pekný hnedý,prilejem pomaly vodu,/ veľký pozor,aby ste sa neobarili/,hmota prská !
  2. Karamel sa snažím rozvariť,aby neostali žiadne kryštáliky. Miešajte! A vydržte !
  3. Keď je karamel priesvitný, vtedy je dobrý a uvarený,
  4. vlejem do neho rozrobený puding v mlieku,aj vo vode.Miešame,aby sa nevytvorili hrčky.
  5. Oheň stiahneme a takto dovaríme pudingovú hmotu.
  6. Hotová,uvarená masa.
  7. Zakrytú masu,potravinárskou fóliou, ho nechám vychladnúť.Na povrchu pudingu sa nevytvorí koža,ale to už asi viete.
  8. Kým sa karamelová zmes chladí,potriem si maslom plech a zasypem hrubou múkou.
  9. Tu mám pripravené všetky ingrediencie na cesto.Cesto je urobené rýchlo.Maslo vyšľaháme s cukrom ,kakaom a žĺtkami.Pomaly prilievam mlieko a šľahám.Pridám múku premiešanú s jedlou sódou.A nakoniec pridám zomletý mak. Nakoniec vyšľahám samostatne , dve bielka,
  10. tie pridám k ostatnému cestu a pomaly sneh zamiešam do masy.
  11. Hotové cesto nanesiem do pomúčeného plechu a rovnomerne rozotriem.
  12. Pečiem vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov,asi 30-35 minút.Ak kraje cesta hnednú,korpus je upečený. Po vychladnutí korpusu, celý ho popichám.Dierok by malo byť veľa. Má to svoju úlohu.Pochopíte pri ďalšom spracovaní koláča.
  13. Medzi tým si pripravím sirup.Zvarím vodu s cukrom.Vychladne hneď.Je to malé množstvo.Prilejem um.Sirup je takto hotový.
  14. Do vychladeného sirupu,naliaty um.
  15. Týmto sirupom potieram korpus.Sirup vniká cez dierky do cesta.Urobím to niekoľko krát,kým sirup neminiem.Nechám asi 10 minút pôsobiť.
  16. A teraz už príde na rad karamelový puding,ktorý sa medzi časom vychladil.Vyšľahám na krém maslo s cukrom a pridám vychladenú karamelovú zmes.Na koniec pridám do krému um.Dobre premiešam.
  17. Hotový krém natriem rovnomerne na korpus.
  18. Na koniec postriekam povrch krému,roztopenou čokoládou s maslom, koláč. Uložím do chladu.
  19. Veľmi chutný,šťavnatý koláčik.Nebojte sa toho,že je tam ten um.Budete ho len cítiť vôňou v koláčiku Možno sa vám zdá,že je veľa ingrediencii,ale nie.Len som to podrobne rozpísala,lebo mne chýbali v pôvodnom recepte niektoré informácie,ktoré som si musela domyslieť. Preto som sa dosť dlho rozhodovala s jeho upečením.