Vermicelli pulao (fotorecept)

Autor receptu: methi

Nie je to pulao v pravom slova zmysle, skor postup pripravy ho pripomina. Niekto toto jedlo nazyva pulao, niekto upma. Mne sa paci pulao. Podava sa v Indii na ranajky.

2-3
porcie

Postup

  1. Nachystame si zeleninu a vermicelli. Zeleninu som pouzila: cerstvu mrkvu, vyluskany hrasok a mrazenu kukuricu. Mozete pouzit aj kalerab, redkovku, hocico, co nepotrebuje dlhu tepelnu upravu.
  2. V hlbsej panvici si zohrejeme lyzicu ghee. Pridame vermicelli a na silnom ohni opecieme dohneda. Treba pri tom stat a premiesavat, pretoze sa zacnu opekat rychlo a lahko zhoria. Trva to chvilku. Oprazene vermicelli odlozime na tanierik. Nenechame ich na panvici, pretoze by sa dalej prazili a zhoreli by.
  3. Na druhej panvici zohrejeme 1 lyzicu olej a oprazime do hneda kesu orechy. Odlozime bokom do dalsieho pouzitia. Do tej istej panvice, ak treba pridame troska oleja a zohrejeme. Pridame rimsku rascu a kari listocky a nechame ich prasknut. Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak a na miernejsom ohni poprazime domakka.
  4. Pridame zeleninu a asi 2-3 minutky na slabsom ohni opekame. Obcas premiesame. Dalej pridame sol, troska citronovej stavy (asi pol lyzicky), garam masala a dobre premiesame.
  5. Vsetko zalejeme vodou a privedieme k varu. Hned ako sa voda zacne varit, pridame oprazene vermicelli. Premiesame, hrniec zakryjeme a na miernom ohni varime 5-6 minut. Pocas varenia hrniec neodokryvame.
  6. Potom hrniec odokryjeme, pulao premiesame a odstavime z ohna. Pridame nadrobno nakrajanu koriandrovu vnat a premiesame.
  7. Podavame ihned ozdobene oprazenymi kesu orechami. (Kesu si oprazime zvlast na troche oleja alebo ghee, dohnedkava.)