Venčeky
Venčeky so žĺtkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Odpaľované cesto budilo vo mne hrôzu a tak som nemal chuť sa doň pustiť, no včera som mal "poradkyňu" a došlo aj naň.* Ukázalo sa, že moje obavy boli celkom zbytočné, dobrá robota. Na jej radu sme robili dvojitú dávku a tak aj takto budem písať dvojité množstvo surovín.
40 porcií |
15 minút príprava |
150 minút na 200 °C |
Postup
- Potrebné suroviny... Cesto začneme robiť tak, že do 6 dl vody dáme rozpustiť 300 g Palmarinu, pridáme štipku soli a prisypeme 300 g polohrubej múky výberovej a poriadne miešame.
- Keď máme cesto, odložíme si ho nabok ochladnúť a pripravíme si suroviny, ktoré pôjdu ešte do cesta a na krém.
- 8 vajec a 2 bielky necháme v miske, tie neskôr zašlaháme do polovychladnutého cesta. Na plnku potrebujeme 2 žĺtky, 25 dkg kryštáloveho cukru, 1vanilinový cukor , 3/4 l mlieka , 5 PL polohrubej výberovej múky a 35 dkg masla. Plechy potrieme tukom a pohárom si naznačíme kruhy, na ktoré budeme vytláčať cesto.
- PLNKA: Z 3/4 mlieka odoberieme 1/4 a v nej rozmiešame 5 PL polohrubej múky a dva žĺtky. Ostatné mlieko si dáme zohriať, pridáme 25 dkg cukru, 1vanilínový a prilejeme mlieko s múkou a žĺtkami. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť a do vychladeného rozmixujeme 35 dkg masla. Týmto krémom potom budeme cukrárskym vreckom plniť prekrojené venčeky.
- Do polovychladnutého cesta pridáme 8 vajec a 2 bielky a vymiešame mixérom. Cesto potom dáme do cukrárskeho vrecka a striekame na plech na vyznačené krúžky venčeky. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 30 minút a behom pečenia rúru neotvárame. Upečené venčeky necháme ochladnúť a prerežeme ich ostrým nožom.
- Rozkrojené venčeky plníme krémom a uzavrieme a vrch poprášime práškovým cukrom. DOBRÚ CHUŤ