Venčeky aj s makovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Recept na venčeky ktorý vás nesklame.Robil som ich včera a dnes tiež.

18
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. V studenej vode posekaný palmarin privedieme do varu a miešame do rozpustenia rastlinného masla.
  2. Do tukovej zmesi nasypeme polohrubú múku a miešame pokial nám nevznikne lesklá hustá hmota.Je to len asi 3-4 minútky.
  3. Na obr.č. 3 máte možnosť vidieť už hotové odpalované cesto.Cesto si necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutého cesta si na pomalom chode mixéra namiešame dve surové vajíčka.Hmotu premiešame.Ďalej aplikujeme ďalšie dve vajcia a cesto premiešame.A nakoniec primiešame posledné vajce a dielo vymiešame na vyšších obrátkach.V mojom prípade bola váha vajec 307 g.resp.použil som 5 ks.vajec.
  5. Na obrázku č. 5 vidíme už hotové dielo z odpalovaného cesta.
  6. Plech som jemne natrel stuženým tukom(maslom) a posypal som ho polohrubou múkou. S vykrajovačom na pagáče som si vyznačil kolieska.Snažil som sa nanášať krém vo vnútornom obvode kruhu.Priemer vykrajovača je cca.5,3 cm.Je dobré keď máme takto pripravený plech už predom.
  7. Pomocou cukrárskeho vrecka si na plech nanesieme cesto.Venčeky sa skladajú z dvoch kruhov.Predhrejeme si rúru na pečenie na 200 st.C.
  8. Pečieme nasledovne : 10 minút na 200 st .C. Ďalej potom dopekáme ešte 40 minút na 180 st.C. Samozrejme záleží na vašej rúre ako pečie.Treba brať do úvahy aj to,že cesto je striekané na plech v dvoch vrstvách a nie v jednej vrstve.Raz som piekol troj vrstvové vyše hodiny. Dvierka na rúre som otvoril po tridsiatich minútach.V žiadnom prípade ich neotvárajte aspoň 20 min.
  9. A už,len čakať ako nám pekne narastú.Zhruba po 15 min.by mali byť také ako ich vidíte na obr.č.9.
  10. Po ukončení pečenia som rúru síce vypol no večeky som vyberal z rúry iba po jednom kuse a hneď som ich prekrojil zúbkovým nožom na chlieb.Zakaždým kusom som si dvierka rúry zavrel.
  11. Správne upečené cesto by malo byť v jadre pórovité.
  12. Predsa som si už ,len z čírej zvedavosti odložil dva kusy aby mi vychladli v celku.Ako máte možnosť vidieť na obr.č.12 sú celkom v pohode.
  13. Pripravíme si krém.Je to vlastne krém aký používam aj pri plnení kremešov.Postupujeme takto: V 100 ml mlieku si dáme rozpustiť 2 bal.zlatého klasu.Pridáme doň 3 pl kryštálového cukru a pol balíčka vanilkového cukru.Zostávajúce mlieko tj.400 ml privedieme do varu a vlejeme doň v mlieku rozpustený zlatý klas .Miešame poctivo a keď cítime ,že by sa nám zmes začala prilepovať o dno nádoby tak ju stiahneme dole z ohniska,dobre premiešame a zvovu prihrejeme.Samozrejme kto má nádobu s nelepivým dnom tak potom nemusí robiť žiadny hokus-pokus.Mám takú nádobu síce,ale som zvyknutý takto.
  14. Zo štyroch bielkov si pomocou mixera spravíme tuhý sneh.Do tohto snehu si namiešame ešte teplý puding.Toto dielo vymiešame v jeden celok.
  15. Na obr.č.15 je už hotový krém.Do krému som pridal pár kvapiek rumovej esencie(rumu)(musíte opatrne,lebo stačí naozaj ,len pár kvapiek)Krém nám v chladničke behom krátkej doby pekne stuhne.
  16. Do takéhoto vanilkového krému si môžete potom pridať čo len chcete.K odobratému krému som pridal marhuľe.K druhej dávke som pridal mletý mak.
  17. Dobrú chut vám prajem priateľia.