Veľmi zdravá Mrkvovo - Pomarančová polievka
Autor receptu: dobrakucharka
Mrkva je dôležitým zdrojom vitamínu A. Obsahuje tiež vitamín C, vlákninu, minerály a stopové prvky, takže polievka je veľmi výživná. Pri nákupe vyberajte pevnú, hladkú mrkvu, ktorú môžete na chladnom, suchom, tmavom mieste uschovať až týždeň. Táto polievka je typická pre Francúzsku kuchyňu.
6 porcií |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Šarlotku ošúpeme a nasekame
nadrobno. Vo veľkom kastróle rozohrejeme olej a mrkvu so šalotkou 5 minút smažte (
priebežne miešajte ).
- Zalejte vývarom a priveďte do varu. Zmiernite teplotu a zvoľna varte asi 20 minút úplne domäkka.
- Pridajte cukor, kajenské korenie a soľ. Rozmixujte stolovým alebo tyčovým mixérom, dochuťte a nalejte späť do kastróla.
- Ozdobnou škrabkou ošúpte z jedného pomaranča tenké prúžky kôry a odložte nabok na ozdobenie. Z oboch pomarančov vytlačte šťavu a pridajte do polievky. Mierne prehrejte.
- Polievku rozdeľte na taniere, posypte kajenským korením. Ozdobte pomarančovou kôrou.