Veľmi zdravá Mrkvovo - Pomarančová polievka

Autor receptu: dobrakucharka

Mrkva je dôležitým zdrojom vitamínu A. Obsahuje tiež vitamín C, vlákninu, minerály a stopové prvky, takže polievka je veľmi výživná. Pri nákupe vyberajte pevnú, hladkú mrkvu, ktorú môžete na chladnom, suchom, tmavom mieste uschovať až týždeň. Táto polievka je typická pre Francúzsku kuchyňu.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Šarlotku ošúpeme a nasekame nadrobno. Vo veľkom kastróle rozohrejeme olej a mrkvu so šalotkou 5 minút smažte ( priebežne miešajte ).
  2. Zalejte vývarom a priveďte do varu. Zmiernite teplotu a zvoľna varte asi 20 minút úplne domäkka.
  3. Pridajte cukor, kajenské korenie a soľ. Rozmixujte stolovým alebo tyčovým mixérom, dochuťte a nalejte späť do kastróla.
  4. Ozdobnou škrabkou ošúpte z jedného pomaranča tenké prúžky kôry a odložte nabok na ozdobenie. Z oboch pomarančov vytlačte šťavu a pridajte do polievky. Mierne prehrejte.
  5. Polievku rozdeľte na taniere, posypte kajenským korením. Ozdobte pomarančovou kôrou.