Veľkonočný vrkoč (fotorecept)

Autor receptu: taxitaxi

Pečieme ho po celý rok, ale hlavne na Veľkú noc a Vianoce / vtedy je Vianočný vrkoč /.

60 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások. Keď je hotový, vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Ja používam rýchlokysku z Tupperware, tam je to hotové do 5 minút. Cesto rozdelíme na tri časti.
  2. Pripravíme si náplne.Dáme si zohriať mlieko. Keď začne vrieť, nasypeme mak zmiešaný s cukrom. Premiešame a odstavíme. Rovnako postupujeme aj na orechovú náplň.Tvarohovú nevaríme, iba všetko premiešame. Ak je tvaroh redší, pridáme krupicu. Plnky musia byť vychladené!!! Najlepšie je urobiť si ich večer pred pečením.
  3. Cesto vyvaľkáme a potierame každé inou plnkou.Nakoniec ho zrolujeme.
  4. Rovnako postupujeme aj s tvarohovou a orechovou náplňou. Potrieme ich vajíčkom a upletieme vrkoč.
  5. Pečieme na 175°C cca. 50 minút. Koláč môžeme krájať najskôr o 3 hodiny!!!