Veľkonočný vrkoč (fotorecept)

Autor receptu: hortenzia51

Čoskoro tu budú veľkonočné sviatky.Tento veľkonočný vrkoč pečiem každý rok. U nás nesmie chýbať na sviatočnom stole.

Postup

  1. Polohrubú a hladkú muku preosejeme do misy a premiešame so soľou.Z vlažného mlieka,cukru a droždia pripravíme kvások,vylejeme do múky pridáme olej ,jedno vajce a vymiesime vláčne cesto.Na teplom mieste necháme vykysnúť.
  2. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku,rozdelíme na tri časti.Do jednej vmiesime mletú papriku,do druhej posekanú pažítku a tretiu necháme bez príchute. Každú časť rozvaľkáme do tenšieho valčeka a spletieme ich spolu do vrkoča. Vrkoč preložíme na vymastený plech.
  3. Necháme ho ešte podkýsnuť.Natrieme ho rozšľahaným vajcom so smotanou a striedavo posýpeme makom a rascou.Pečieme ho v stredne vyhriatej rúre do ružova.