Veľkonočný veniec

Autor receptu: pusta

Vyberám tento recept z mojich starších výpiskov z receptára Slovenskej televízie, blížia sa veľkonočné sviatky a verím, že príde vhod, tak vkladám pre Vás.

150 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske rozpustíme rozmrvené droždie s 1 PL cukru vo vlažnom mlieku a necháme na teple vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme zvyšný cukor, 100 g mandľových lupienkov, 80 g zmäknutého masla, vlejeme kvások, vypracujeme cesto a necháme 30 minút kysnúť. Zapracujeme hrozienka a necháme kysnúť dalších 30 minút.
  2. Cesto rozdelíme na 3 časti a z každého vyváľame valček 70 cm dlhý a upletieme cop.Na plechu s pečiacim papierom z copu vytvarujeme veniec a necháme ho kysnúť dalších 15 minút.Veniec pečieme v trúbe predohriatej na 180 stupňov 30 minút. Zatiaľ zvaríme med so smotanou, so 100 g mandľových lupienkov a 50 g masla. Asi po 20-tich minútach pečenia veniec potrieme medovou zmesou a dopečieme
  3. Veniec po vychladnutí ozdobíme farebnou stužkou a stred vyplníme rôznymi. veľkonočnými vajíčkami. Tento veniec je krásnou a chutnou ozdobou veľkonočnej tabule.