Veľkonočný venček

Autor receptu: redakcia

65 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka.
  2. Posypeme kl cukru a zasypeme trochou múky. Prikryté necháme kysnúť asi 15 minút.
  3. Pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajcia, rozpustené maslo a zvyšné mlieko.
  4. Vymiesime hladké cesto a prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu.
  5. Cesto rozdelíme na 3 časti a vytvoríme valčeky dlhé asi 50 cm. Spletieme ich do vrkoča, spojíme do venca a dáme na vymastený plech.
  6. Necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme rozšľahanými žĺtkami, posypeme mandľami a pečieme 35 minút pri teplote 170 °C.
  7. Po vychladnutí položíme na veniec farebné vajíčka.