Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...všade sa pečie trošku ináč, každý používa trošku iné suroviny... všetky plnky, mäsové koláče, baby, syrky sú dobré, ale ten váš je vždy najlepší :)

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. ...ako som už v nejakom recepte čítal, začneme včera :) nakrájame rožky na kocky a necháme ich do druhého dňa obschnúť. Celé strúčiky cesnaku som dal do oleja a na úplne slabučkom plyne som ich orestoval do svetlo hneda. Do oleja som pridal aj vetvičku rozmarínu...
  2. ...uvarenú údenú šunku som nakrájal na malé kocky 0,5x0,6 mm a premiešal som z mletým mäsom, môže byť bravčové, prípadne mix...ja som teraz použil morčacie. Pridal som k nakrájaným rožkom. Z vody, múky, cukru a droždia som si spravil kvások a pokiaľ sa on snažil skváskovatieť, ja som si nakrájal petržlenovú vňať, takú veľkú hrsť. Rozšľahal som vajcia, ochutil som ich nastrúhaným muškátovým orieškom a vlial som do nich kvások. Všetko som so všetkým dobre premiešal, pridal som nakrájané sušené paradajky, orestovanú nakrájanú cibuľu aj s olejom a nakrájaný fritovaný cesnak, dochutil som soľou a zahustil hrubou múkou...
  3. ...namastený plech som vysypal hrubou múkou, celú hmotu som pekne zarovnal a nechal podkysnúť takú hodinku, alebo 60 minút :) Keď vykyslo, vrch som natrel rozšľahaným vajíčkom a nechal ešte chvíľku odpočívať, len pokiaľ sa nevyhriala rúra...
  4. ...piekol som na 220°C asi 20 minút, potom som ubral na 180 a dopekal som ešte asi ďalších 30 minút, ale každý pozná tú svoju rúru najlepšie...
  5. ...a máme hotovo... podávame k šunke, cvikle s chrenom a ďalším sviatočným dobrotám... dobrú chuť :)