Veľkonočný losos

Autor receptu: patroveckypitrs

Základ na tento recept je od Ihnačáka, recepty z Lidla. Trochu je upravený, je to veľmi dobré jedlo. Nemusí byť vždy len údené a rezne na sviatky.

3
porcie
10 minút
príprava
35+10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme ich vychladnúť. V panvici roztopíme trochu masla, opražíme na ňom cesnak pokrájaný nadrobno. Potom pridáme špenát, soľ a mleté korenie. Dusíme krátko, kým nezmäkne. Potom ho precedíme a necháme trochu vychladnúť.
  2. Lístkové cesto aj s papierom na pečenie uložíme na plech. Do stredu po dľžke uložíme polovicu špenátu a posypeme ho najemno postrúhaným vareným vajcom a strúhaným syrom. Filet lososa zbavíme kože a rozrežeme ho po dľžke na 2 kusy. Tie uložíme na špenát, posolíme a okoreníme. Na rybu uložíme druhú časť špenátu, posypeme postrúhaným vajcom a syrom. Cesto zvinieme do rolky, aby sa neotvorilo, potrieme spodok preloženej časti cesta rozšľahaným vajíčkom. Okraje cesta dobre zavrieme, aby šťava počas pečenia nevytiekla. Celé cesto potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry piecť pri 200 stupňoch asi 30 minút.
  3. Kým sa ryba pečie, uvaríme si zemiaky a s maslom a mliekom pripravíme zemiakové pyré na prílohu.
    Kučeravý šalát rozoberieme na listy, umyjeme, pokrájame na menšie kúsky a zalejeme nálevom z vody, soli, cukru, octu a mletého korenia, necháme trochu postáť.
    Je to dobré, nenáročné na prípravu. Prajeme dobrú chuť!