Veľkonočný koláč (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Keď žila svokra, tak ho piekla pravidelne, každú Veľkú noc, ale aj na Vianoce. Veľmi nám chutil, ale časom sme ho začali kupovať. Tento rok, som sa rozhodla, že ho konečne upečiem, a budem v tejto tradícii pokračovať. Na prianie rodinky som pridala aj hrozienka a brusnice, ktoré v pôvodnom recepte nie sú :-)

60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv preosejeme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka, zasypeme troškou múky a necháme urobiť kvások. Potom pridáme zvyšok cukru, sušené mlieko, vajíčko, roztopené maslo, vanilkový cukor, hrozienka a brusnice, postupne prilievame mlieko a miesime. Cesto má byť vláčne a nelepivé.
  2. Necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote.
  3. Cesto rozdelíme na 4 časti.
  4. Spletáme do vrkoča. Pridávam postup, podľa ktorého som ho plietla aj ja (keďže toto je moja premiéra)
  5. Ak dodržíte postup, vznikne takéto niečo :-)
  6. Preložíme ho do maslom vymasteného pekáča, necháme podkysnúť 30 minút, a pred vložením do rúry ho potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  7. Pečieme ho v rúre pri 190°C cca hodinu. Po dopečení potrieme koláč cukrovou vodou (2 ČL cukru zalejeme troškou teplej vody, cukor necháme rozpustiť a potrieme vrch koláča ešte za horúca).
  8. Ešte jedna zboku .. :-)
  9. :-)