Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Neodmysliteľne patrí k najväčším sviatkom roka. Ponúkam recept na
barančeka s tvarohom.
60-70 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Zmäknutú Heru alebo maslo, vanilínový, kryštálový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru vyšľaháme do peny. Pridáme žĺtky, zašľaháme. Múku preosejeme a spojíme s práškom do pečiva.
- Do základu pridáme polovicu múky šľaháme, následne pridáme tvaroh a zbytok múky s práškom do pečiva opäť zašľaháme, aby sa nám cesto spojilo. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
- Pripravené cesto.
- Formu na barančeka vymastíme maslom a vysypeme múkou (moja forma je menšia a tak som dala polovicu cesta na bábovku).
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pred vložením formy s cestom do rúry stiahneme na 160 stupňov a pečieme 60 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
- Upečený korpus barančeka.
- Bielky s cukrom dáme do misy, ktorú postavíme na vodný kúpeľ a mixérom šľaháme nad parou do zhustnutia. Pridáme citrónovú šťavu a došľaháme do tuha - sneh tvorí špičku.
- Snehovú zmes dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme barančeka z prednej strany.
- Zo zadnej strany.
- Dokončíme - urobíme oči, nos použila som hrozienka. Necháme v chlade stuhnúť. Príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov tvorcom Varechy aj všetkým Varecháčom.
- Bábovka po vychladnutí, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť