Veľkonočné zajačiky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Nie je to moj napad. Inspiraciu na tieto zajaciky som videla tu https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563899760294776&set=a.532581526759933.126723.532577666760319&type=1&theater Velmi sa mi pacili, preto som sa rozhodla ich vyskusat. Dakujem majitelke za tento pekny napad.

10 ks
porcií
15+75 kysnutie minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky som si pripravila muku, cukor, sol, vanilkovy cukor, kvasnice, zltky a nastruhanu citronovu koru. Vo vlaznom mlieku som si rozpustila maslo. Mlieko s maslom som vyliala na muku a mixerom som si vymiesila jemne cesto.
  2. Vymiesene cesto som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho na teplom mieste hodinu kysnut.
  3. Vykysnute cesto som dala na pracovnu dosku.
  4. Cesto som najprv prekrojila na 8 rovnakych casti.
  5. Najprv som si myslela, ze z kazdej 1/8 cesta mi vyjde jeden zajacik. Tu je 1/8 prerezana na tri casti. Jedna cast mala byt telo, druha usi a tretia chvostik. Ta cast na usi bola trochu velka, tak som z nej 1/2 odobrala. Tak som urobila pri kazdom zajacikovi. Tieto odrezane kusky som potom spolu premiesila a urobila som z nich este dalsich dvoch zajacikov. Vsetko dokopy som mala 10 zajacikov.
  6. Telo zajacika som urobila stocenim pasikom cesta.
  7. Na usi a hlavu som cesto najprv vyvalkala prstami a potom som ho prelozila tak, aby bola vrchna cast trochu kratsia. Konce cesta som vyvalkala do spicata.
  8. Hotoveho zajacika som dala na pomasteny plech. Na oci som pouzila susene cucoriedky. Zajaciky som nechala podkysnut.
  9. Podkysnute zajaciky som potrela rozslahanym vajickom. Vajickom som potrela aj boky kde boli pripojene usi a chvost.
  10. Zajaciky som piekla vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
  11. Zajaciky su vhodnou dekoraciou na velkonocny stol. Ak ste ich este nevideli na tej peknej stranke ktoru som pridala na zaciatku dufam, ze som vas inspirovala.