Veľkonočné zajačiky (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Nie je to moj napad. Inspiraciu na tieto zajaciky som videla tu
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563899760294776&set=a.532581526759933.126723.532577666760319&type=1&theater Velmi sa mi pacili, preto som sa rozhodla ich vyskusat. Dakujem majitelke za tento pekny napad.
10 ks porcií |
15+75 kysnutie minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky som si pripravila muku, cukor, sol, vanilkovy cukor, kvasnice, zltky a nastruhanu citronovu koru. Vo vlaznom mlieku som si rozpustila maslo. Mlieko s maslom som vyliala na muku a mixerom som si vymiesila jemne cesto.
- Vymiesene cesto som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho na teplom mieste hodinu kysnut.
- Vykysnute cesto som dala na pracovnu dosku.
- Cesto som najprv prekrojila na 8 rovnakych casti.
- Najprv som si myslela, ze z kazdej 1/8 cesta mi vyjde jeden zajacik. Tu je 1/8 prerezana na tri casti. Jedna cast mala byt telo, druha usi a tretia chvostik. Ta cast na usi bola trochu velka, tak som z nej 1/2 odobrala. Tak som urobila pri kazdom zajacikovi. Tieto odrezane kusky som potom spolu premiesila a urobila som z nich este dalsich dvoch zajacikov. Vsetko dokopy som mala 10 zajacikov.
- Telo zajacika som urobila stocenim pasikom cesta.
- Na usi a hlavu som cesto najprv vyvalkala prstami a potom som ho prelozila tak, aby bola vrchna cast trochu kratsia. Konce cesta som vyvalkala do spicata.
- Hotoveho zajacika som dala na pomasteny plech. Na oci som pouzila susene cucoriedky. Zajaciky som nechala podkysnut.
- Podkysnute zajaciky som potrela rozslahanym vajickom. Vajickom som potrela aj boky kde boli pripojene usi a chvost.
- Zajaciky som piekla vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
- Zajaciky su vhodnou dekoraciou na velkonocny stol. Ak ste ich este nevideli na tej peknej stranke ktoru som pridala na zaciatku dufam, ze som vas inspirovala.