Veľkonočné vajíčka

Autor receptu: orchidea

Prvé veľkonočné pečivo by už bolo na svete...dnes som dozdobila tak vám chcem ukázať ako. Je to recept na tak obľúbené linecké cesto ktoré každá z nás už robila a má svoj recept. Ja pečiem podľa tohto, som s ním veľmi spokojná.

35
porcií
10 minút
príprava
17 minút
na 165 °C

Postup

  1. Do preosiatej múky s práškovým cukrom pridám nastrúhanú citrónovú kôru, pár kvapiek citrónovej šťavy, žĺtka a nakrájaný tuk. Rýchlo spracujem na cesto, zabalím do fólie a odložím na 30 minút (aj dlhšie môže byť) do chladu.
  2. Cesto rozvaľkám na pomúčenej doske na 4 mm a vykrajujem. Keďže je veľkonočný čas, zvolila som vajíčka a kvietky. Uložím na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečivo pečiem pri teplote 165 stupňov asi 16-17 minút, malo by byť skôr bledšie ako tmavé.
  4. Upečené a vychladnuté spájam lekvárom - ríbezľovým, malinovým a podľa fantázie zdobím. A keďže tá fantázia u mňa nie je až tak vyvinutá, nie som v zdobení až tak zbehlá, ja vždy hovorím: "Upiecť upečiem, len keby mi to mal kto zdobiť."
  5. Pekné sviatky a pohodu, ženám čerstvú sviežu vodu, mužom tiež nech sladko je nech si prídu na svoje. Veselú Veľkú noc celej "varecháčskej" rodine...:)