Veľkonočné krútené slané pečivo (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kedysi toto pečivo piekla moja drahá dobrá stará mama na Veľkú noc, bolo také úžasne chutné, ľahučké, nadýchané, slávnostné a dekoratívne pečivo, ktoré podávala k Veľkonočnej šunke a k iným slaným veľkonočným dobrotám, pridávam jej veľmi starý a výborný recept pre záujemcov.

60 minút
príprava
16 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som dala rozšľahané vajcia a olej, do misky som nadrobila droždie, posypala som ho cukrom, zohriala som mlieko, polovicou vlažného mlieka som zaliala droždie, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 30 minút,...
  2. ...vo vandlíku som dobre rozšľahala vajcia s olejom, priliala som vykysnutý kvások, prisypala som 400 gramov preosiatej múky, soľ, cukor a pomocou vidličky som spracovala na husté liate cesto, ...
  3. ...ktoré som zaliala druhou polovicou vlažného mlieka a za postupného pridávania zvyšnej múky po troškách som pomaly dôkladne všetko miesila rukami, kým sa suroviny spojili na hladké lesklé pružné nelepivé mäkké cesto, spracovávala som až dovtedy, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk i stien vandlíka a na povrchu sa tvorili veľké bubliny, pozor, neprehnať nadmerným pridávaním múky, cesto musí zostať veľmi mäkké, vytvarovala som z neho bochník, jemne som ho posypala múkou, prikryla čistou utierkou,...
  4. ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som ho vyklopila na silne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho,...
  5. ...len veľmi jemne som z neho len tak "vzdušne" vytvarovala valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 20 približne rovnakých častí,...
  6. ...dalej už nebolo treba podsypávať múkou, z každej časti som naozaj zľahka urobila šúľok o dĺžke asi 40 cm,...
  7. ...ohla som ho v polovici, nožičky smerovali nadol a ku mne,...
  8. ...postupne som ich splietala prekladaním oboch nožičiek cez seba tak, aby prekladanie bolo vždy navrchu a netočilo sa dookola, ostatné zostalo pekne na doske, potom som dolné konce spojila jemným stisnutím a zasunutím pod vzniknutý jednoduchý vrkoč,...
  9. ..vrkoče som dala na plech vystlaný teflónovou fóliou/pečiacim papierom, kládla som ich dalej od seba, aby sa pri kysnutí nespojili navzájom, ...
  10. ..vrkoče som potrela rozšľahaným vaječným bielkom, posypala celou rascou, teraz som hrubozrnnú soľ nedala, vy ju však môžete dať,ev. aj rascu a aj soľ,...
  11. ...nechala som ich na teple ešte 30 minút nakysnúť,...
  12. ...na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, piekla som ich na strednej priečke v rúre vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev asi 16 minút, kým sa povrch sfarbil do peknej zlato - žltej farby, vybrala som ich z rúry a nechala som ich vychladnúť na mriežke.
  13. Vychladnuté pečivo som dala do košíka, podávala som ho na večeru k uvarenej domácej šunke, žiadalo sa k nej dobre vychladené orosené pivo Pilsner Urquell, bola to naša domáca predveľkonočná premiéra :-)
  14. Na priereze vidno, ako je pečivo nadýchané a pórovité, je to veľmi chutné jemné ľahučké slávnostné dekoratívne pečivo, vhodné ako pohostenie, hodí sa k rôznym nárezom zo salámov, šunky, mäsa, k šalátom, k studeným misám, k syrom, k domácej tlačenke, k iným zabíjačkovým dobrotám, k paštétam, plneným vajciam, k rôzne plnenej zelenine, k sýtym polievkam, gulášom, i samostatne s maslom a s pohárom mlieka alebo čaju.