Veľkonočná včielka

Autor receptu: archaa

Zajačiky, kuriatka, vajíčka, sliepočky či barančeky... Už to u mňa chcelo niečo iné. A tak som si povedala, že túto Veľkú Noc bude u nás včielka. Teda taký koláčik. Generálka už prebehla a tak ho možem odporučiť aj vám... Najviac práce zaberie ozaj len tá včielka samotná, a to aj tak len pár minút, inak je postup úplne jednoduchý. A keďže som ani neplánovala recept pridať, ospravedlňujem sa za jeho nie úplne skvostnú fotografiu. Keďže kúsok bol posledný, robila som, čo sa dalo.

20
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto si upečieme (20 min na 200 °C) piškótu vo vymastenom a strúhankou vysypanom plechu. Necháme vychladnúť a potrieme polovicou džemu.
  2. Z mlieka, pudingového prášku, kryštálového cukru a vanilkového cukru uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Kým nám chladne otvoríme si kompót a scedíme ovocie. Šťavu zachytíme a odložíme zatiaľ bokom. Urobíme si včielky tak, že im rozpustenou čokoládou urobíme 3 prúžky na telíčku a pripneme krídelká z dvoch plátkov mandlí. Ja som si pred tým trošku ovocie špičkou noža narezala a do zárezu vpichla mandľový lupienok. S včielkami sa môžete spokojne vyhrať podľa fantázie. Urobiť im aj hlavičku z čokolády alebo očká.
  3. Do vychladnutého pudingu primiešame tvaroh a maslo a dobre spolu vyšľaháme na hladkú plnku. Tú natrieme na džemom potretú piškótu. Prikryjeme alobalom alebo fóliou a odložime na chvíľu do chladničky.
  4. Šťavu z kompótu doplníme (do potrebneho množstva podľa návodu k plátkovej želatíne) vodou a želatínu necháme nabobtnať. Pridáme zvyšný marhuľový džem a uvaríme želatínu. Tú nalejeme na koláč a ihneď ukladáme hotové včielky z ovocia. Necháme cez noc dobre stuhnúť a krájame rezy.