Veľkonočná včielka
Autor receptu: archaa
Zajačiky, kuriatka, vajíčka, sliepočky či barančeky... Už to u mňa chcelo niečo iné. A tak
som si povedala, že túto
Veľkú Noc bude u nás včielka. Teda taký koláčik. Generálka už prebehla a tak ho možem
odporučiť aj vám...
Najviac práce zaberie ozaj len tá včielka samotná, a to aj tak len pár minút, inak je
postup úplne jednoduchý. A
keďže som ani neplánovala recept pridať, ospravedlňujem sa za jeho nie úplne skvostnú
fotografiu. Keďže kúsok
bol posledný, robila som, čo sa dalo.
20 porcií |
45 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Zo surovín na cesto si upečieme (20 min na 200 °C) piškótu vo vymastenom a strúhankou vysypanom plechu. Necháme vychladnúť a potrieme polovicou džemu.
- Z mlieka, pudingového prášku, kryštálového cukru a vanilkového cukru uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť.
Kým nám chladne otvoríme si kompót a scedíme ovocie. Šťavu zachytíme a odložíme zatiaľ bokom. Urobíme si včielky tak, že im rozpustenou čokoládou urobíme 3 prúžky na telíčku a pripneme krídelká z dvoch plátkov mandlí. Ja som si pred tým trošku ovocie špičkou noža narezala a do zárezu vpichla mandľový lupienok. S včielkami sa môžete spokojne vyhrať podľa fantázie. Urobiť im aj hlavičku z čokolády alebo očká.
- Do vychladnutého pudingu primiešame tvaroh a maslo a dobre spolu vyšľaháme na hladkú plnku.
Tú natrieme na džemom potretú piškótu. Prikryjeme alobalom alebo fóliou a odložime na chvíľu do chladničky.
- Šťavu z kompótu doplníme (do potrebneho množstva podľa návodu k plátkovej želatíne) vodou a želatínu necháme nabobtnať. Pridáme zvyšný marhuľový džem a uvaríme želatínu. Tú nalejeme na koláč a ihneď ukladáme hotové včielky z ovocia. Necháme cez noc dobre stuhnúť a krájame rezy.