Mäsová roláda
Veľkonočná roláda (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Zohnal som celé bravčové plece. Tak som si ho naporcioval. Okrem iného kožu aj s mastným kúskom mäsa som
nechal na roládu. Tu celú kožu som naklepal, nasolil a okorenil (saturejka, rasca rímska, sušený cesnak). Celé som
to zroloval a nechal v chladničke tri dní zviazané. Lepšie sa s ňou potom pracuje a je už
ochutená.
15 porcií |
30 minút príprava |
200 minút na 150-200 °C |
Postup
- Pripravím si suroviny. Čierne pivo som tam zabudol priložiť. Kožu som rozviazal a roztiahol. Cibuľku a pór som krájal na drobno. Hovädziu nožinu som orezal na valec, tak aby sa mi dala omotať bravčovou kožou.
- Do hovädziny som v prostriedku urobil nožom otvor a do neho vsunul domácu údenú klobásu.
- Na vnútornú časť kože som prstami posypal korenie na kebab. Na to som poukladal nórsku kuraciu šunku.
- Na ňu potom cesnakový bravčový bok údený.
- A na to som rozložil medvedí cesnak.
- Naň som dal hovädzie s klobáskou. Napokon som to zroloval.
- A previazal špagátom. Do hrnca som dal na spodok pór s cibuľkou a na tento základ položil hovädzie mäso. Na to som uložil cesnak krájaný na plátky (2/3 z hlávky) a posypal ešte trochu korením na kebab. Podlial som to pivom, zakryl a dal piecť do rúry na 2,5 až 3 hodiny na 150 °C. To zaleží od rúry.
- Teraz som si pripravil zmes na potieranie z napísaných surovín. Asi po necelých troch hodinách som to pozrel, pichol ihlicu a išla ľahko. Tak som odložil vrchnák z pekáča a nechal piecť na 200 °C asi 20 minút.
- S častým potieraním zmesi určenej na to. Napokon mi to chytilo takúto peknú farbu. Voňalo to riadne, až sused dobehol čo varím. Vytiahol som z rúry a nechal vychladnúť, to aby sa to dalo pekne krájať.
- Dá sa to jesť za tepla zo zemiakmi rôznej úpravy a na studeno s chlebom. Nie že je to len pekné pre oko, ale aj chutné pre hladné bruško. Dobrú chuť.
- Ešte jeden pohľad z blízka.