Mäsová roláda

Veľkonočná roláda (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Zohnal som celé bravčové plece. Tak som si ho naporcioval. Okrem iného kožu aj s mastným kúskom mäsa som nechal na roládu. Tu celú kožu som naklepal, nasolil a okorenil (saturejka, rasca rímska, sušený cesnak). Celé som to zroloval a nechal v chladničke tri dní zviazané. Lepšie sa s ňou potom pracuje a je už ochutená.

15
porcií
30 minút
príprava
200 minút
na 150-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny. Čierne pivo som tam zabudol priložiť. Kožu som rozviazal a roztiahol. Cibuľku a pór som krájal na drobno. Hovädziu nožinu som orezal na valec, tak aby sa mi dala omotať bravčovou kožou.
  2. Do hovädziny som v prostriedku urobil nožom otvor a do neho vsunul domácu údenú klobásu.
  3. Na vnútornú časť kože som prstami posypal korenie na kebab. Na to som poukladal nórsku kuraciu šunku.
  4. Na ňu potom cesnakový bravčový bok údený.
  5. A na to som rozložil medvedí cesnak.
  6. Naň som dal hovädzie s klobáskou. Napokon som to zroloval.
  7. A previazal špagátom. Do hrnca som dal na spodok pór s cibuľkou a na tento základ položil hovädzie mäso. Na to som uložil cesnak krájaný na plátky (2/3 z hlávky) a posypal ešte trochu korením na kebab. Podlial som to pivom, zakryl a dal piecť do rúry na 2,5 až 3 hodiny na 150 °C. To zaleží od rúry.
  8. Teraz som si pripravil zmes na potieranie z napísaných surovín. Asi po necelých troch hodinách som to pozrel, pichol ihlicu a išla ľahko. Tak som odložil vrchnák z pekáča a nechal piecť na 200 °C asi 20 minút.
  9. S častým potieraním zmesi určenej na to. Napokon mi to chytilo takúto peknú farbu. Voňalo to riadne, až sused dobehol čo varím. Vytiahol som z rúry a nechal vychladnúť, to aby sa to dalo pekne krájať.
  10. Dá sa to jesť za tepla zo zemiakmi rôznej úpravy a na studeno s chlebom. Nie že je to len pekné pre oko, ale aj chutné pre hladné bruško. Dobrú chuť.
  11. Ešte jeden pohľad z blízka.