Veľkonočný kysnutý koláč

Veľkonočná paska - mazanec (fotorecept)

Autor receptu: bogar

Tento sladký koláč ja osobne milujem aj ku kapustnici. Je to veľká pochúťka na Veľkú noc k cvikle, chrenu, hrudke, vajíčkam a syrku...

160 minút
príprava
35 minút
na 160/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy od robota na hnetenie som si dala suroviny - na spodok soľ, múky, všetok cukor, vlažné mlieko, droždie popučené v rukách, žĺtok a rozpustené teplé maslo. Prikryla som to a nechala 20 minút odpočívať. Potom som robot zapla na miesenie a nechala som to miesiť 10 minút až kým sa cesto pekne nedelilo od krajov a bolo vidieť ako pekne sa robia bublinky (vpravo na foto je jedna krásna). Cesto prikryjeme a necháme kysnúť hodinu.
  2. Po hodine cesto premiesime rukou, preložíme na plech, vytvarujeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
  3. Po tej druhej hodine bochník preložíme do tortovej formy vymastenej maslom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, urobíme krížik a posypeme čím chcete, ja som mala mandle pražené s cukrom.
  4. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a dáme dnu pasku na 10 minút. Stále sledujeme, aby sa nám nepripálila. Potom stiahneme na 160 stupňov a pečieme 25 minút, ak by ste videli že Vám chytá vrch, kľudne ju prikryte alobalom a ďalej dopekajte... Taktiež ju treba vyskúšať špáradlom či je hotová a nič sa nelepí na špáradlo keď do nej pichnete.
  5. Po upečení preložíme na mriežku vychladnúť. Môžeme potrieť cukrovou vodou. Dobrú chuť.