Kapustová polievka

Veľkonočná juška (fotorecept)

Autor receptu: bynaty

Na Veľkú noc asi každý z nás obvára údené mäsko a klobásky v hrnci. A samozrejme je škoda ten vývar vyliať. Preto naše babky vymysleli takýto geniálny recept. Od dverí k dverám sa určite líši. Kľudne si aj vy môžete niečo odobrať alebo pridať podľa chuti. Príjemné varenie a dobrú chuť praje Naty.

20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv v hrnci s vodou uvaríme údeniny, ktoré potom z vývaru vyberieme. Nakrájame si zatiaľ zemiaky na kocky, kyslú kapustu na menšie a cibuľu na drobno.
  2. Zemiaky a kyslú kapustu pridáme do vývaru v hrnci a varíme. Podľa chuti okoreníme, ja som použila jeden bobkový list, jednu guličku nového korenia, a 6 guličiek celého čierneho korenia.
  3. Keď bude všetko skoro uvarené, pripravíme zápražku, ktorou polievku zahustíme (ak však nechcete, polievku zahusťovať nemusíte). Opražíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, speníme do zlatista a pridáme 1 ČL červenej mletej papriky. Za stáleho miešania pridáme do polievky. Múku rozmiešame s vodou a podľa potreby a chuti si polievku zahustíme.
  4. Polievku necháme povariť ešte aspoň 5 min. Dochutíme. Ja mám rada kyslejšiu, tak som si pridala ešte šťavu z kyslej kapusty. A nakoniec si jednu kyslú smotanu rozmiešame s vývarom, ktorý si odoberieme z polievky, rozmiešame, aby neboli hrudky a vlejeme naspäť do hrnca.
  5. HOTOVO. Dobrú chuť.