Veľkonočná bodkovaná torta

Autor receptu: sweetlaab

Túto veľkonočnú škvrnitú ozdobu sme objavili v magazíne Canadian Living. Torta môže byť akákoľvek, a tak sme ju sfarbili jarnými prírodnými farbami, ozdobili čokoládovými vajíčkami plnenými cícerom, arašidovým maslom, javorovým sirupom a obložili jarnými lúčnymi kvetmi.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešajte olej s cukrom, vmiešajte žĺtky, pridajte mlieko, vmiešajte preosiate suché zložky.
  2. Rozdeľte cesto na dve časti, do jedného vmiešajte zelený prášok, do druhého kurkumu, vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta.
  3. Vylejte do vopred vymastených a pomúčených foriem (22,5 cm v priemere, 6,5 cm na výšku).
  4. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C asi 15 min., potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalej asi 30 - 40 min, pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu nezostane čistá (cesto by malo takto zostať svetlé, nepripečené).
  5. Krém a zloženie torty: Jedno z upečeného cesta rozrežte na 2 pláty a natrite tretinou plnky, prikryte druhým plátom a naneste druhú tretinu plnky, nakoniec prikryte tretím plátom a natrite celú tortu zvyšným krémom, dajte stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.
  6. Škvrnitý vzor: Zmiešajte kakaový prášok s vanilkovým tekutým extraktom, namočte do zmesi nový čistý štetec na farby a jemne sa kolmo dotýkajte torty tak, aby ste neporušili vrstvu krému a robte nepravidelné bodky po celej torte, najprv si to skúste na papieri na pečenie, môžte si to pozrieť aj na originálnej torte ktorá nás inšpitovala na http://www.canadianliving.com/food/speckled_easter_egg_chocolate_cake.php
  7. Vložte tortu do chladničky, aby bodkovaná vzorka stuhla, pred podávaním preneste opatrne tortu na stojan, ozdobte vajíčkami, kvetmi a podávajte, recept na škvrnité vajíčka plnené arašidovo cícerovou plnkou je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/easter-speckled-eggs-velkonocne.html