Veľkonočná bábovka

Autor receptu: redakcia

60-90 minút
príprava

Postup

  1. Do misy preosejeme múku a pridáme droždie, soľ, práškový cukor, strúhanú kôru z citróna, vajce, rozpustené maslo a vlažné mlieko.
  2. Všetko dôkladne premiešame a ručne spracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby.
  3. Posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť podľa potreby 60 – 90 minút.
  4. Lekvár, hrozienka s rumom a škoricou premiešame tak, aby sa náplň dala rozotierať.
  5. Cesto po vykysnutí ešte raz premiešame a preložíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme z neho 1,5 cm hrubý obdĺžnikový plát (asi 30 x 40 cm).
  6. Cesto natrieme náplňou tak, aby nám po obvode ostal malý kúsok cesta. Cesto zrolujeme a spojíme tak, aby vznikol veniec.
  7. Veniec preložíme do vopred vymazanej a vysypanej bábovkovej formy. Ponecháme ešte pol hodiny na teplom mieste a potom vložíme do spodnej polovice predhriatej rúry.
  8. Po upečení veniec vyklopíme z formy a ešte teplý potrieme medom.