Zeleninová miska

Veggie miska s tekvicovým pyré a bezlepkovou tarhoňou

Autor receptu: novalim

Ste vegetarián alebo len máte chuť na deň bez mäsa? A ešte aj žijete bez lepku? Tak ste na správnej adrese.* Poďte si s nami pripraviť zdravý a výživný obed - ako inak bez lepku. Pyré z pečenej tekvice ochutené s chilli a muškátovým orieškom, hromada zdravej zeleninky a naša bezlepková tarhoňa spolu vytvoria skvelú kombináciu pre váš chutný obed. Neváhajte a vyskúšajte náš nový recept.

3-4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime jadierka. Pokrájame na menšie kocky a uložíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Hlavičku cesnaku vcelku z vrchu kúsok zrežeme, taktiež pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu lesklou stranou dovnútra. Položíme na plech ku tekvici. Vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C a pečieme asi 30 minút, kým nezačne šupka tekvice hnednúť.
  2. Kým sa tekvica pečie, ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, jemne osolíme a uvaríme ideálne na pare, prípadne vo vode. Bezlepkovú tarhoňu pripravíme podľa návodu na obale.
  3. Dve tretiny pečenej tekvice preložíme z plechu do väčšej misy, ostatnú odložíme na bok. Vytlačíme k nej upečený cesnak a pridáme chilli korenie, šťavu z polovice citróna, štipku mletého muškátového orieška a okoreníme. Ponorným mixérom potom rozmixujeme na hladké pyré. Ak sa nám zdá pyré príliš husté, podľa potreby prilievame postupne aj teplú vodu a mixujeme na požadovanú konzistenciu.
  4. Na spodok misky poukladáme listy miešaného šalátu, pridáme varené zemiaky, kúsky pečenej tekvice, tekvicové pyré, tarhoňu a na plátky nakrájané uhorky a reďkovky. Všetko okrem pyré polejeme dresingom, ktorý sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Na záver celú misku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.