Zapekané zemiaky

Vegetariánsky pastiersky koláč (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Však ten pastier produkuje hlavne syr, nie mäso, že?* :) Toto je moja obľúbená verzia pastierskeho koláča, ako hack slúži zámena jahňacieho za syr halloumi.

4
porcie
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Veľkú hlbokú panvicu daj na silný plameň. Vlej do nej lyžicu olivového oleja. Keď sa rozohreje, daj naň variť nadrobno nasekaný syr halloumi. Dochuť čiernym korením a oprážaj sprudka 5 minút, alebo až kým nebudú jednotlivé kúsky syru opražené dohneda. Odlož bokom na neskôr.
  2. Do tej istej panvice prilej druhú lyžicu oleja, pridaj nadrobno nastrúhané cibule, osoľ, okoreň a pár minút orestuj za stáleho miešania na miernom plameni.
  3. Nastrúhaj ošúpanú mrkvu, nadrobno nakrájaj pór a pridaj do panvice. Pridaj pretlačný cesnak, nadrobno nakrájaný rozmarín a paradajkové pyré. Prilej pivo a pár minút var, až kým sa alkohol nevyvarí. Pridaj vývar a var 30 minút na miernom plameni, alebo až kým sa tekutiny nezredukujú. Nakoniec pridaj hrášok s opraženým halloumi a všetko dôkladne premiešaj.
  4. Ošúpané nakrájané zemiaky a batat povar 20 minút v osolenej vode. Hotové popuč spolu s maslom, žĺtkami a s nastrúhaným čedarom. Podľa chuti dosoľ a dolaď čiernym korením.
  5. Na plech ulož vrstvu syrového mixu a prikry to vrstvou pučených zemiakov. Pohraj sa s vidličkou a uprav vrchnú vrstvu podľa svojich umeleckých predstáv.
  6. Plech vlož do predhriatej rúry a peč 20 minút pri 180 °C, alebo až kým vrch nie je dokonale zlatistý a chrumkavý.
  7. Podávaj dozdobené napríklad s čerstvou čili papričkou, vňatkou, či nasekanou mladou cibuľkou.
  8. Instagram: walrus.buko