Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento libanonský recept som objavila na stránkách Delikatesy. Kibbeh je jedlo z bulguru a mletého mäsa. V strede je vrstva mäsa, ktorá sa ručne obalí bulgurom alebo ryžou.V tejto verzii sa tekvica ochutí soľou, mletým čiernym korením, mletou škoricou a drveným badyánom, zmieša sa s bulgurom. Do stredu sa dá opražená cibuľa s orechami. Prekvapila ma lahodná, harmonická chuť tohoto chrumkavého koláča, je to skutočná delikatesa, po ktorej sa u nás len tak zaprášilo. Určite upečiem čoskoro znovu.

4 -6
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu som prekrojila na polovicu a pomocou ostrej lyžice vydlabala,
  2. olúpala som ju, umyla, pokrájala na časti, ktoré som...
  3. ...pokrájala na plátky silné cca 3-5 mm.
  4. Plátky tekvice som osolila...
  5. ...položila som ich na plech s pečiacim papierom a poliala olejom.
  6. Tekvicu som piekla v trúbe predohriatej na 190 stupňov až začala chytať pľuzgiere - cca 20 minút. Treba dávať pozor, aby sa nespálila.
  7. Nechala som ju vychladnúť a v hrnci som ju rozmixovala na jemné pyré.
  8. Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
  9. Pripravila som si vlašské orechy, ktoré som opražila na suchom plechu v trúbe - 190st./5 minút.
  10. Pripravila som si bulgur. Bulgur je drvená pšenica, dostať ho v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch a hypermarketoch.
  11. Na panvici s mierne rozohriatym olejom som nechala skaramelizovať cibuľu za stáleho miešania cca 10 minút a pridala som vlašské orechy, spolu som znovu premiešala a nechala úplne vychladnúť.
  12. Do tekvicového pyré som pridala všetky koreniny a soľ, všetko som dobre premiešala. Nebojte sa soli, tekvica jej znesie pomerne dosť.
  13. Pridala som bulgur, dobre som to znovu premiešala a nechala 20 minút postáť, aby bulgur trocha zmäkol a prepojili sa chute, potom som zmes zahustila múkou.
  14. Tortovú formu som vymazala maslom a múkou. Na dno som rozotrela tekvicovú zmes, na to som dala cibuľovo-orechovú zmes, ktorú som rovnomerne rozotrela,...
  15. ...a dala som znovu tekvicovú zmes s bulgurom, na povrch som sa pokúsila ihlicou nakresliť arabský vzor, potrela olejom a vložila som piecť do trúby. Piekla som na 190 stupňoch 30 minút. Teplota a čas pečenia závisí od trúby.
  16. Ked kibbeh trocha vychladol, odstránila som bočnú stranu formy a pokrájala som ho na jednotlivé porcie.
  17. Upečený kibbeh som podávala s kôpkou jogurtu. Možno ho konzumovať vlažný, aj studený. Robila som len polovičnú dávku na skúšku, ale čoskoro upečiem znovu, aj ked je trošku pracný a náročný na čas. Kibbeh má mnoho variácií. Táto verzia je vynikajúcou chrumkavou pochúťkou, nielen pre vegetariánov. Nie nadarmo sa hovorí, že libanonská kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne sveta, je hned za francúzskou.