Večera priemernej pracujúcej Slovenky

Autor receptu: tiginko

Pracujem, bývam v paneláku, deti mám už (väčšinou) z domu, som odkázaná v prevažnej miere na dovoz z Európskej únie, cítim (hlavne zjari) potrebu zdravšieho stravovania. Vrátim sa navečer autom domov hladná, v zásobe zelenina z Lidla a zimou nadobudnuté pneumatiky. Po mäse z víkendu zostala len spomienka. Ako jediný bonus – čerstvé domáce vajíčka od kamarátov z dolniakov.

1-2
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na ľubovoľnom tuku (u mňa prepytujem kokosovom) popražím nakrájanú cibuľu, posypem domácou (chvalabohu aspoň to) mletou červenou sladkou paprikou a mletými čili papričkami z Maďarska a pridám nahrubo postrúhaný taliansky kaleráb a španielsku malú cukínku (kedže vyzerá dosť neduživo po strastiplnej ceste na Slovensko, tak ošúpanú). Posolím, odolám pocitu podliať vodou a dusím vo vlastnej šťave na malom plameni, prikryté asi 10min.
  2. Zalejem rozhabarkovanou kyslou smotanou. S láskou na hotový prívarok položím natvrdo, pôvodne plánované na hniličku, uvarené vajíčko. Posypem čerstvo zomletým čiernym korením ktovie odkiaľ a himalájskou soľou. Počas snívania o tom, aké by to bolo dokonalé s čerstvo nasekaným slovenským kôprom a domácim kváskovým chlebíkom, slastne skonzumujem.
  3. Manželovi, ktorý si zaslúži po ceste do a z práce na bicykli niečo výdatnejšie a podľa neho jednoznačne chutnejšie, naservírujem od Orbána zdravú tlačenku v žemli a oškvarkový pagáč. To orosené pivko sa nestihlo dostať na fotku...