Bravčový jazyk

Varený bravčový jazyk s dubákovým krémom a so slaninovými šiškami

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Varený bravčový jazyk: Vodu dáme zovrieť spolu s očistenou mrkvou, so soľou a s koreninami. Do vriacej vody pridáme umytý a očistený bravčový jazyk a varíme domäkka. Mäkký jazyk vyberieme a vložíme do studenej vody, olúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Dubákový krém: Očistenú nakrájanú cibuľu speníme na masti dozlatista, pridáme nakrájané dubáky, uvarený zemiak, rascu, tymian, korenie. Podlejeme trochou vývaru z jazyka a podusíme. Krém rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a chvíľu povaríme. Podľa potreby dochutíme soľou.
  3. Slaninové šišky: Rozdrobené droždie zamiešame s trochou cukru, rozriedime malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu hrubej múky, zamiešame a necháme v teple nakysnúť. K zvyšku hrubej múky pridáme žĺtky, soľ, zvyšné vlažné mlieko, vyškvarenú, na malé kocky nakrájanú slaninu a aj s trochou roztopenej vlažnej masti. Nakoniec pridáme vykysnutý kvások, zamiešame a cesto dobre vypracujeme až sa prestane lepiť. Vypracované cesto pomúčime a necháme prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť.
  4. Dobre vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 10 mm hrubý plát a vykrajujeme z neho šišky. Tie necháme na doske prikryté v teple nakysnúť a potom vyprážame z oboch strán dozlatista v rozohriatej masti.
  5. Plátky bravčového jazyka zvinieme a naplníme dubákovým krémom. Podávame so šiškami.