Bravčový jazyk
Varený bravčový jazyk s dubákovým krémom a so slaninovými šiškami
Autor receptu: redakcia
Postup- Varený bravčový jazyk: Vodu dáme zovrieť spolu s očistenou mrkvou, so soľou a s koreninami. Do vriacej vody pridáme umytý
a očistený bravčový jazyk a varíme domäkka. Mäkký jazyk vyberieme a vložíme do studenej vody, olúpeme a nakrájame na
plátky.
- Dubákový krém: Očistenú nakrájanú
cibuľu speníme na masti dozlatista, pridáme nakrájané dubáky, uvarený zemiak, rascu, tymian, korenie. Podlejeme
trochou vývaru z jazyka a podusíme.
Krém rozmixujeme dohladka, prilejeme
smotanu a chvíľu povaríme. Podľa
potreby dochutíme soľou.
- Slaninové šišky: Rozdrobené droždie
zamiešame s trochou cukru, rozriedime
malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu hrubej múky, zamiešame
a necháme v teple nakysnúť. K zvyšku
hrubej múky pridáme žĺtky, soľ, zvyšné
vlažné mlieko, vyškvarenú, na malé kocky
nakrájanú slaninu a aj s trochou roztopenej
vlažnej masti. Nakoniec pridáme vykysnutý kvások,
zamiešame a cesto dobre vypracujeme až sa prestane lepiť.
Vypracované cesto pomúčime a necháme
prikryté utierkou na teplom mieste
vykysnúť.
- Dobre vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 10 mm hrubý plát a vykrajujeme z neho šišky. Tie necháme na doske
prikryté v teple nakysnúť a potom vyprážame z oboch strán dozlatista v rozohriatej masti.
- Plátky bravčového jazyka zvinieme a naplníme dubákovým krémom. Podávame so šiškami.
|