Varené hovädzie líčka s chrenovou omáčkou

Autor receptu: tinca

Jednoduchý, ale chutný recept. Trošku je dnes problém zohnať kvalitný čerstvý chren, ak nemáte vy alebo priatelia záhradku. Nakoniec sa mi to podarilo.

4
porcie
20 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie líčka si upravíme, vyrežeme nepotrebné časti a prešpikujeme ich slaninkou. Ak ju nemáte radi tak, vynechajte. Na horúcom oleji ich opečieme z oboch strán. Výpek dáme bokom. Preložíme do hrca, ja som ich varila v kuchte,skráti sa čas varenia. Pridáme bobkový list, koreniny a soľ. Varíme do mäkka, cca 60-70 minút.
  2. Vo výpeku speníme jednu malú šalotku, pridáme jemne nastrúhaný chren, krátko opražíme. Zalejeme vývarom, ktorý máme z mäsa, trošku prevaríme, pridáme smotanu a soľ. Znovu krátko povaríme do zhustnutia. Nakoniec dochutíme cukrom a citrónovou alebo limetkovou šťavou. Ja som nezahusťovala, omáčka bola tak akurát. Ale ak ste zvyknutí robiť omáčky so zápražkou, tak ju môžete urobiť na začiatku a potom zaliať vývarom z mäsa.
  3. Mäso podávame preliate omáčkou s karlovarským knedlikom. Dobrú chuť!