Čokoládový cheesecake

Vanilkovo-čokoládový cheesecake s karamelovou vrstvou

Autor receptu: redakcia

12
porcií
55 (+ chladenie) minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sušienky a mandľovú múku vložíme do sekáčika a rozmixujeme. Pridáme zmäknuté maslo a opäť mixujeme, vznikne kom­paktná hmota. Dno uzatvárateľnej tor­tovej formy s priemerom 20 cm vyste­lieme papierom na pečenie, boky vymas­tíme maslom. Na dno nasypeme sušienkovú hmotu, vytvoríme z nej aj okraje po celej výške formy a dôkladne utlačíme. Vložíme do mrazničky a ne­cháme 20 minút stuhnúť.
  2. Na plnku vyšľaháme tvaroh s práškovým cukrom na hladký krém. Na záver vmiešame žĺtky a vanilkovú pastu. Asi tretinu krému preložíme do misy.
  3. Nasekáme čokoládu a v malom hrnci nad vodným kúpeľom ju rozpustíme, ne­cháme vychladnúť na teplotu tela a vmiešame ju do tretiny krému, ktorý sme si odložili do misky.
  4. Čokoládový krém nalejeme na sušienkový základ, zarovnáme a necháme 10 minút odpočívať v mrazničke.
  5. Na stuhnutú čokoládovú vrstvu nale­jeme vanilkový krém, zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C na teplovzdušnom režime asi 55 minút. Potom rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč uložíme do chladu na 2 – 3 hodiny alebo do druhého dňa.
  6. Tesne pred servírovaním povrch ko­láča rovnomerne posypeme kryštálovým cukrom a pomocou plynovej pištole roztavíme na karamelovú vrstvičku.