Semifreddo
Vanilkovo-černicové semifreddo s bezlepkovými sušienkami
Autor receptu: novalim
V horúcich letných dňoch sa nám žiada osvieženie. Či už v podobe chladenej domácej limonády, melóna alebo zmrzliny.* Dnes
vám prinášame aj my práve takýto recept. Pripravte si s nami taliansky zmrzlinový dezert semifreddo s vanilkovou príchuťou,
šťavnatými černicami a bielou čokoládou. A aby aj dobre chrumkalo pod zubami, pridali sme doň naše obľúbené bezlepkové
keksy Mariela. Čo poviete, vyskúšate?
8-10 porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
Postup
- Vajcia a žĺtky s cukrom vložíme do ohňovzdornej misy a postavíme na vodný kúpeľ. Za stáleho miešania metličkou ich vyšľaháme do hustého krému. Voda v spodnom hrnci by nemala úplne vrieť, aby sa vajcia príliš nezahriali. Šľahanie môže trvať aj viac ako 5 minút. Hotový krém odstavíme z vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
- Smotanu vyšľaháme do tuha a mascarpone rozmiešame. Postupne do vaječného krému zašľaháme mascarpone a napokon primiešame aj šľahačku. Pridáme vanilkový extrakt a umyté a osušené černice. Bezlepkové sušienky vo vrecku nasekáme na menšie kúsky a primiešame k zmesi.
- Hmotu vylejeme do formy na chlebík, ktorú sme vystlali potravinárskou fóliou. Vložíme do mrazničky aspoň na 3 hodiny - pokojne však aj cez noc.
- Hotové stuhnuté semifreddo pred podávaním necháme trošku povoliť. Polejeme roztopenou bielou čokoládou, posypeme nasekanými lieskovcami a ozdobíme černicami a lístkami mäty.