Semifreddo

Vanilkovo-černicové semifreddo s bezlepkovými sušienkami

Autor receptu: novalim

V horúcich letných dňoch sa nám žiada osvieženie. Či už v podobe chladenej domácej limonády, melóna alebo zmrzliny.* Dnes vám prinášame aj my práve takýto recept. Pripravte si s nami taliansky zmrzlinový dezert semifreddo s vanilkovou príchuťou, šťavnatými černicami a bielou čokoládou. A aby aj dobre chrumkalo pod zubami, pridali sme doň naše obľúbené bezlepkové keksy Mariela. Čo poviete, vyskúšate?

8-10
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava

Postup

  1. Vajcia a žĺtky s cukrom vložíme do ohňovzdornej misy a postavíme na vodný kúpeľ. Za stáleho miešania metličkou ich vyšľaháme do hustého krému. Voda v spodnom hrnci by nemala úplne vrieť, aby sa vajcia príliš nezahriali. Šľahanie môže trvať aj viac ako 5 minút. Hotový krém odstavíme z vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  2. Smotanu vyšľaháme do tuha a mascarpone rozmiešame. Postupne do vaječného krému zašľaháme mascarpone a napokon primiešame aj šľahačku. Pridáme vanilkový extrakt a umyté a osušené černice. Bezlepkové sušienky vo vrecku nasekáme na menšie kúsky a primiešame k zmesi.
  3. Hmotu vylejeme do formy na chlebík, ktorú sme vystlali potravinárskou fóliou. Vložíme do mrazničky aspoň na 3 hodiny - pokojne však aj cez noc.
  4. Hotové stuhnuté semifreddo pred podávaním necháme trošku povoliť. Polejeme roztopenou bielou čokoládou, posypeme nasekanými lieskovcami a ozdobíme černicami a lístkami mäty.