Vanilkové rožteky
Vanilkové rožteky s pohánkou bez lepku
Autor receptu: novalim
Vanilkové rožky sú tradičná vianočná klasika. My sme ich pripravili v netradičnej verzii s pohánkou a mandľami.* Krehké cesto sa
nám rozplývalo na jazyku, pohánka mu dodala orieškovú príchuť. Zapojte do pečenia aj vaše ratolesti a vychutnajte si rožteky s
celou rodinou.
25 - 30 ks porcií |
35 (+chladenie) minút príprava |
10 - 15 minút na 170 °C |
Postup
- Maslo izbovej teploty rozmixujeme s cukrom. Primiešame žĺtok, prisypeme pomleté mandle a nakoniec pridáme obe múky s mletou vanilkou. Vypracujeme hladké cesto a uložíme ho aspoň na dve hodiny do chladničky, ideálne do druhého dňa.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, necháme povoliť a postupne z neho odoberáme a tvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech (plech netreba vymastiť, cesto je dosť mastné). Ak sa nám cesto príliš lepí, môžeme použiť aj formičky na rožteky, do ktorých cesto natlačíme lyžičkou.
- Pečieme ich na 170 °C vo vopred vyhriatej rúre 10-15 minút. Upečené rožteky necháme úplne vychladnúť a potom ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom so škoricou.