Vanilkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Na vianoce sú aj u nás, tieto voňavé rožteky tradičné a najobľúbenejšie a takto ich každé vianoce (už vyše 20 rokov) robievam ja :-)
34 rožtekov porcií |
15 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr múku s práškovým cukrom preosejeme, pridáme maslo (je lepšie keď sa maslo pokrája na kúsky, ja som mala už vybraté skôr, tak sa nedalo)
- Pridáme pomleté lieskovce, vlašské orechy a vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 2hod. alebo aj cez noc odpočinúť.
- Keď sa ide cesto spracovať, je dobré nechať cesto dôjsť do izbovej teploty. Potom spravíme malé valčeky a tvarujeme rožteky (pred spracovaním by cesto malo byť vláčne, ale nie celkom mäkké)
- Ja ešte dávam z cesta aj takéto hviezdičky, to je obľúbená činnosť mojej dcéry :-)
- Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 12-15 minút.
- Po upečení necháme troška vychladnúť a potom obalíme ešte teplé, v práškovom cukre s vanilkou.
- Počula som že ak sú rožteky správne urobené, mali by sa rozpúšťať na jazyku. Prajem sladkú chuť!