Vanilkový zákusok

Vanilkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborné pohostenie na oslavy, sviatky alebo len tak. Ja som ich piekla pre syna k narodeninám.

33-36
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajíčka, vanilínový a kryštálový cukor vyšľaháme do hladkej peny. Striedavo pridáme a zašľaháme teplú vodu a olej. Múku, sódu bikarbónu a kakao preosejeme a po lyžiciach pridáme do vaječného základu. Mixérom premiešame na malých otáčkach a nakoniec zľahka premiešame varechou.
  2. Pripravené cesto vylejeme na papierom na pečenie vyložený plech 25x30 cm. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20 minút.
  3. Plnka: V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca, dáme variť, pridáme vanilkový a kryštálový cukor a vlejeme rozmiešaný pudingový prášok. Uvaríme hustý puding. Ešte za horúca vmiešame do pudingu kyslú smotanu.
  4. Upečený vychladnutý korpus pomôckou alebo nožom prekrojíme na dve rovnaké časti. Odstránime papier na pečenie a jednu časť položíme na plech a potrieme džemom.
  5. Následne potrieme polovicou pudingového krému, rozložíme okrúhle piškóty, ktoré namáčame do kávy.
  6. Na piškóty rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a položíme druhú časť korpusu, vrch upravíme (stiahneme šupku), zľahka pritlačíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  7. Vrch potom potrieme džemom. Na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, stiahneme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a polejeme po celom povrchu korpusu. Dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na kocky, rezy. Dobrú chuť.
  8. Ešte raz rez.