Vanilkové buchty (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné buchty plnené vanilkovým pudingom..niečo ako velké dukátové buchty ;-)

15
porcií
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Muky,cukor a sol dame do misky a premiesame lyzicou.Potom pridame olej,bielok vajca(žltok je na potretie) med,jogurt a nakoniec napucany kvasok.Kvasok spravte z 1,5dl mlieka a potom uz len podla potreby pocas miesenia pridavate mlieko :-) Cele dobre spracujeme,premackame medzi prsty :-) Dostaneme polomäkke mastnejsie,pomerne vlacne cesto,ktore pomocou muky este premiesime narychlo do tvaru bochnika.Cesto prikryjeme a dame na teplejsie miesto nakysnut cca.1h...
  2. Zatial kym cesto kysne,si pripravime pudingovu plnku... Kedze ma byt husta,pouzijeme na 1balik pudingu len 4dl mlieka.V malom hrnci dame varit 3dl mlieka,tych zvysnych 1dl si nechame na vymiesanie s pudingom.V jednej misticke zmiesame 1puding,1 kopcovitu KL škrobu,1PL vanilkovej prichute a 1/4 kl kurkumy pre farbu :-) Ked mlieko uz zacalo vriet,prilejeme puding a par minut varime.Ku koncu pridame cukor podla chuti,ja som dala cca.1dl :-) Dostaneme dost husty puding,ktory vylejeme do taniera a nechame celkom vychladnut..Bude sa dat krajat :-)
  3. Ked cesto nakyslo,vyklopime ho na pomucenu dosku a vyvalkame ho do tvaru obdlznika hrubky cca.7mm. Nakoniec ho pokrajame..mne vyslo 15kusov...
  4. Na kazdy kusok cesta do stredu polozime kusok pudingu a cesto uzavrieme,aby nam vznikla buchticka :-) Ukladame ich spojenou castou nadol..
  5. Pripravime si jeden okruhly vyssi pekac,na ktoreho spodok dame papier na pecenie a okraje namazeme maslom a poprasime ich mukou.Potom ukladame buchty tesne vedla seba,ale zakazdym natrieme boky olejom kazdej jednej buchte,aby sa po upeceni pekne dali oddelovat :-) Takto naukladane buchty dame cca.25minut podkysnut..
  6. Ked nam buchty podkysli,natrieme ich žltkom,ktory sme zmiesali s kvapkou vody.Buchty dame piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca.30minut.Zalezi od vasej rury :-) Maju byt krasne upecene :-) Kedze je ich vrch potrety len so žltkom,tak sa upecu az do červenkasta,tak na tmavsie :-) Ale kto chce mat svetlejsie,si ich vyberie z rury o trosku skor..
  7. Hned po vybrati este horuce potreme maslom.Vrch bude odneho mäkkučky ako vata ;-) Potom buchty este za tepla z pekaca v celku vyklopime a nechame este aspon trochu vychladnut,aby sme si nepopalili jazyk ;-)) Nakoniec buchty porozoberame,krasne sa odseba oddeluju :-)
  8. Buchty su vyborne,lahucke a mäkke :-) dokonca aj na druhy den su ako vata. Na treti neviem,nikdy neostali :-)) S touto pudingovou plnkou chutia ako dukatove buchtičky,len vo väčšej verzii ;-P Plnka sa da podla chuti obmienat. Nech vam chutia ;-)