Vanilková torta

Vanilková torta s jahodovým želé (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Šťavnatá torta s nenáročnou prípravou a výborným výsledkom.* Poteší malých aj veľkých, táto bola k narodeninám môjho syna... A bola oslava.

12
porcií
50-60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka s kryštálovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, teplú vodu. Múku preosejeme, spojíme so sódou bikarbónou a po častiach varechou vmiešame do vaječnej peny. Tortovú formu (priemer 24 cm) vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 25- 30 minút do zlatista. Upečený korpus necháme vychladnúť. Boky zľahka nožom uvoľníme.
  3. Vychladnutý korpus prekrojíme na dve rovnaké časti.
  4. Spodný korpus vrátime do odnímateľnej formy. Uvaríme jahodové želé - sirup alebo jahodový džús dáme do väčšieho pohára doplníme vodou na 600 ml. Rozhabarkujeme puding v prášku, nepridávam cukor lebo domáci sirup bol sladký, uvaríme husté želé.
  5. Želé nalejeme za horúca na celý povrch korpusu. V troche sirupu alebo džúsu namáčame okrúhle piškóty a poukladáme na želé plnku. Necháme vychladnúť.
  6. Po vychladnutí pripravíme vanilkovú plnku podľa návodu na obale.
  7. Pripravená vanilková plnka.
  8. Polovicu plnky rozotrieme na piškóty.
  9. Položíme druhú časť korpusu, zľahka pritlačíme a potrieme zvyšnou vanilkovou plnkou, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
  10. Tortu ozdobíme čerstvými jahodami alebo iným ovocím. Torta v reze, ochutnávka. Dobrú chuť.
  11. Ešte som zabudla suroviny na jahodové želé. Jahodový domáci sirup.