Vanilková torta
Vanilková torta s jahodovým želé (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Šťavnatá torta s nenáročnou prípravou a výborným výsledkom.* Poteší malých aj veľkých, táto bola k narodeninám môjho
syna... A bola oslava.
12 porcií |
50-60 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka s kryštálovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, teplú vodu. Múku preosejeme, spojíme so sódou bikarbónou a po častiach varechou vmiešame do vaječnej peny. Tortovú formu (priemer 24 cm) vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 25- 30 minút do zlatista. Upečený korpus necháme vychladnúť. Boky zľahka nožom uvoľníme.
- Vychladnutý korpus prekrojíme na dve rovnaké časti.
- Spodný korpus vrátime do odnímateľnej formy. Uvaríme jahodové želé - sirup alebo jahodový džús dáme do väčšieho pohára doplníme vodou na 600 ml. Rozhabarkujeme puding v prášku, nepridávam cukor lebo domáci sirup bol sladký, uvaríme husté želé.
- Želé nalejeme za horúca na celý povrch korpusu. V troche sirupu alebo džúsu namáčame okrúhle piškóty a poukladáme na želé plnku. Necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí pripravíme vanilkovú plnku podľa návodu na obale.
- Pripravená vanilková plnka.
- Polovicu plnky rozotrieme na piškóty.
- Položíme druhú časť korpusu, zľahka pritlačíme a potrieme zvyšnou vanilkovou plnkou, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Tortu ozdobíme čerstvými jahodami alebo iným ovocím. Torta v reze, ochutnávka. Dobrú chuť.
- Ešte som zabudla suroviny na jahodové želé. Jahodový domáci sirup.