Vampirica (fotorecept)

Autor receptu: jody

Cesnakový špeciál nielen proti upírom. Variácia na Kyslé zemiaky a Pečenú krkovičku. :-)

15 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso naporcujeme na 4 diely. Každý potrieme zmesou soli, papriky, soli, kmínu a čerstvo zomletého korenia. Vložíme do omasteného plechu, zasypeme kopcom cesnaku (1,5 hlavičky, posekaný na hrubo), podlejeme pohárom vody a dáme piecť.
  2. Pečieme prikryté a občas prelievame výpekom. Ak treba, dolievame vlažnú vodu.
  3. Nakoniec odkryté zapečieme.
  4. Medzitým na oleji opečieme cibuľu a prihodíme k nej aj guličky oboch korení a vavrín. Chvíľku poopekáme aj s koreninami, pustia ohromnú vôňu.
  5. Do základu pridáme malé kocky zemiakov (hoci kyslé zemiaky robievam zo zemiakov na kolieska, tu sa mi akosi žiadalo niečo iné), chvíľku poopekáme, posolíme, zalejeme vodou a udusíme do mäkka.
  6. K hotovým zemiakom nalejeme zátriepku zo smotany a škrobu a zo 2 minutky povaríme.
  7. Ochutíme cukrom, popučeným cesnakom (pol hlavičky) rozmiešaným so soľou a namočeným v troche oleja (olej musí mať aspoň izbovú teplotu a zmes by mala postáť, najmenej hodinku). Úplne na koniec, keď už je všetko vypnuté, pridáme ocot, alebo citrónovú šťavu.
  8. Naložíme koľko tanier stačí a baštíme, s chlebom, či bez. Prajem dobrú chuť. :-)