Vafle podľa Nigelly

Autor receptu: bonpari

Hľadala som všade nejaký dobrý recept na vafle, pretože ten môj overený som niekde zapatrošila a už sa k nemu neviem dostať. Skúsila som ich už množstvo a toto je jeden z nich. Nie je zlý, ale tie moje vafle to opäť neboli. No keďže od Nigelly sa iné ako dobrota ani čakať nedá, pridávam na varechu jej recept.

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s cukrom. Naberieme dve poriadne lyžice masla a dáme ho roztopiť do mikrovlnky. Pridáme k žĺtkam a zašľaháme. Prilejeme mlieko a opatrne prešľaháme znova.
  2. V ďalšej miske si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. K sypkej zmesi prilejeme tekutú zmes a vymiešame na také stredne husté cesto.
  3. V tretej miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a už len ručne pridáme k cestu, aby bolo nadýchanejšie.
  4. Vaflovač prebehnem naolejovanou maslovačkou, aby sa mi vafle nelepili, no netreba to robiť pred každou jednou vaflou, pretože cesto má dobrú nelepivú konzistenciu. Ja mám vaflovač v tvare kvetiny a tam mi stačí nabrať 2 plastové naberačky na ryžu/zmrzlinu a je to akurát.
  5. Na chrumkavé vafle používam trik. Vaflu klasicky upečiem. Vaflovač otvorím a normálne vaflu otočím tak, ako keď obraciame napr. palacinky a znova dám zapiecť akoby z druhej strany, napriek tomu, že vaflovač je obojstranný. Vyberiem na tanier a robím ďalšie kúsky. Pred podávaním ich znova už hotové strčím do vaflovača a nechám chvíľu zapiecť. Pri takomto postupe je jedno, aký recept na vafle používam, lebo chrumkavé sú vždy.
  6. Ja na ozdobu používam kompótové jahody či mandarínky, poprípade domáci džem. Navrch nastriekam šľahačku a polejem roztopenou čokoládou.