Pečené kuracie stehná

V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduchá, veľmi praktická príprava výborného jedla :-) Smotanová, cesnakovo-papriková marináda dá nielen mäsu, ale aj ryži fantastickú chuť.

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Toto jedlo sa robí na druhý deň, takže v klude večer vopred mäso dáme do marinády a necháme cez noc v chladničke :-) Ale ked ste v časovej tiesni, postačí aj zo 6 hodín. Pripravíme si stehná, ktoré 2x nakrojíme. Na marinádu dáme do misky hustú smotanu (u mňa červená 20 %ná), 2 stredné cibule, ktoré postrúhame na velkých slzách, 7 velkých strúčikov cesnaku, ktoré taktiež postrúhame. Dalej pridáme mletú papriku, korenie a sol. Dobre premiešame a mäso vložíme do marinády.
  2. Na druhý deň ráno som vybrala mäso z chladničky a aj opláchnutú ryžu som zaliala teplejšou vodou cca 1 prst nad ryžou. Nechala som ju, aby celú vodu vsiakla.
  3. U nás toto bol obed ,takže som pokračovala pred obedom :-) Olejom vytreme jeden vhodný plech, pokladieme doň namarinované mäso a dáme ho takto odokryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Takto odokryté pečieme 30-35 minút. Vlastne dovtedy, ked už začne chytať farbu a vytvorí si kôrku. Po 30ich minútach ho vybereme a zakryjeme alobalom tak, aby malo z bokov vzduch. A dáme naspät do rúry až kým celkom nezmäkne. U mňa to bolo zasa 30 minút. Vidličkou treba skontrolovať mäso, má sa oddelovať od kosti :-)
  4. Následne z plechu mäso povyberáme a nasypeme do tej šťavy ryžu. Podla potreby ešte dolejeme také množstvo vody, ako sme pri svojej ryži zvyknutý. Celé ešte osolíme, premiešame a pokladieme stehná naspäť do pekáča. Potlačte ich až ku dnu. Plech zakryjeme znova alobalom tak, aby boli boky volné. Takto dáme naspät do rúry a pečieme kým sa ryža neudusí - u mňa to bolo 30 minút. Ku koncu môžte aj odokryté ešte 5 min popiecť. Ako kontrolu či je ryža už dosť mäkká, treba vidličkou zo spodu vybrat par zrniek. Ak je ešte tvrdá, tak kludne ryžu ešte z vrchu popolievajte horúcou vodou a dajte ešte spät do rúry na 10-15 minút :-)
  5. Toto jedlo môžem len odporúčať. Cibulou a cesnakom ochutená marináda výborne ochutila nielen mäso, ale fantasticky chutí od nej aj ryža :-)
  6. Podávať môžte k tomu podla chuti šalát, alebo niečo kyslého. Prajem dobrú chuť ;-P