Cestoviny so syrom

Úžasné syrové cestoviny

Autor receptu: wall

Syr sa u nás doma teší mimoriadnej obľube a nezáleží na tom, o aký druh ide. Tento recept som odkukala od mojej milovanej sesternice. Priznávam sa, že dovtedy som syrové omáčky neznášala :D vďaka nemu začal môj priateľ veriť v moje kuchárske schopnosti a ja som si uvedomila, že varenie je celkom zábavné :D

3 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cestoviny si uvaríme v osolenej vode domäkka. Po uvarení scedíme a necháme odkvapkať. Ja používam kolienka, ale sú k tomu výborné aj penne alebo špagety :)
  2. Do rozpáleného hrnca si kvapneme pár kvapiek oleja. Ale naozaj len pár, aby sme nemali omáčku veľmi mastnú. Pridáme kyslú smotanu (ak nemáte, môžte použiť aj smotanu na varenie). Može sa stať, že to bude extrémne prskať, tak pozor na ruky a tvár (už nie raz som sa popálila). Ak je smotana veľmi hustá, prilejeme trochu mlieka, prípadne ho pridajte aj keď sa Vám zdá, že by bolo málo omáčky.
  3. Keď sa smotana s mliekom ohrejú, nadrobte do nich trojuholníkový syr. Ja používam klasickú Karičku, nepoužívam črievko, nemám ho rada. Následne nadrobím aj Nivu. Je jedno či použijete tuhý syr alebo črievko. V tomto prípade sa dá zniesť aj to :), necháme syry roztopiť.
  4. Keď sa nám syry rozpustia, pridáme nastrúhaný údený syr. Ja používam údený Jadel, náš obľúbený. Omáčku to krásne zahustí, ale nebojte sa ani ak je riedšia, cestoviny prebytočnú šťavu vsiaknu. Podľa chutí dosolíme a dokoreníme, odstavíme zo sporáka a do omáčky vsypeme cestoviny, premiešame a necháme chvíľu postáť. Ako vidíte, nepoužívam múku, ani to nie je potrebné. Priateľ nemá rád žiadne ďalšie prídavky, ale ja si občas dohodím brokolicu, kukuricu, olivy,... podľa fantázie a chuti :) Samozrejme, môžete skúšať syry aké len chcete :) nám najviac chutí táto kombinácia, ale je to celkom dobré aj s creme cheese, s nastrúhanou mozzarellou,... A na záver, dobrú chuť.