Jablkový koláč
Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept)
Autor receptu: delight
Jablkovo-makový strúhaný koláč je jednoducho bomba!
Postup
- Začneme prípravou cesta. Všetky suroviny na cesto si ručne vymiesime do kompaktného cesta. Ak sa Vám pekne nespojí, prilejeme mlieko. Odložíme do chladničky aspoň na 1/2 hod. odstáť.
- Kým cesto odpočíva, nastrúhame si jablká a hrušky a pridáme do nich vanilkový cukor.
- 2/3 odležaného cesta si nahrubo nastrúhame na vymastený a múkou vysypaný plech. (Ja som ešte po nastrúhanom ceste prešla mini valčekom, aby sa trocha spojilo)
- Na vrch nasypeme jablkovo-hruškovú zmes. Na to rozhádžeme vopred namočené hrozienka (vo vode alebo odporúčam v rume :-) ) a nakoniec mletý mak.
Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 20 min.
- V dostatočnom predstihu si vyšľaháme sneh z bielkov.
Predpečený koláč po 20 min. vytiahneme z rúry a navrstvíme naň sneh a na nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta.
Dáme opäť do rúry na ďalších 20 min.
- Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a snažíme sa vydržať, dokým nevychladne :-)
Dobrú chuť, priatelia!