Jablkový koláč

Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: delight

Jablkovo-makový strúhaný koláč je jednoducho bomba!

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou cesta. Všetky suroviny na cesto si ručne vymiesime do kompaktného cesta. Ak sa Vám pekne nespojí, prilejeme mlieko. Odložíme do chladničky aspoň na 1/2 hod. odstáť.
  2. Kým cesto odpočíva, nastrúhame si jablká a hrušky a pridáme do nich vanilkový cukor.
  3. 2/3 odležaného cesta si nahrubo nastrúhame na vymastený a múkou vysypaný plech. (Ja som ešte po nastrúhanom ceste prešla mini valčekom, aby sa trocha spojilo)
  4. Na vrch nasypeme jablkovo-hruškovú zmes. Na to rozhádžeme vopred namočené hrozienka (vo vode alebo odporúčam v rume :-) ) a nakoniec mletý mak. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 20 min.
  5. V dostatočnom predstihu si vyšľaháme sneh z bielkov. Predpečený koláč po 20 min. vytiahneme z rúry a navrstvíme naň sneh a na nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta. Dáme opäť do rúry na ďalších 20 min.
  6. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a snažíme sa vydržať, dokým nevychladne :-) Dobrú chuť, priatelia!