Drobné pečivo
Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera
Autor receptu: siuuu
Už si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad
a potom na prvé ochutnanie.* V Anglicku sa toto pečivko podáva k čaju - s čerstvým syrom a jahodovým džemom. A poviem
vám, je to dobrota - najmä hneď po upečení (skladovať sa ich neoplatí). Ja som si vybrala recept od Jamieho Olivera. Robievam
ho keď sú čerstvé jahody - s čerstvo uvareným jahodovým džemom sú neskutočné, ale aj v zime Lučinou a domácim
džemíkom potešia.
50 ks porcií |
30 minút príprava |
13-15 minút na 200 °C |
Postup
- Sušené ovocie - použila som hrozienka sultánky, brusnice a moju milovanú kandizovanú pomarančovú kôru - zalejeme džúsom (ja som pridala aj kvapku rumu - nemusí byť) - ideálne je naložiť aspoň hodinku-dve vopred, ale nie je to nutné.
- Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ, maslo a rukou spojíme - vznikne nám akoby drobenka. Pridáme vajíčka a mlieko a stierkou alebo varechou spracujeme. Preložíme na podložku, pridáme scedené ovocie a rukami spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15 minút do chladničky.
- Rúru si dáme zohriať na 200 °C (horný a dolný ohrev). Cesto vyberieme a na podložku rozgúľame na hrúbku cca 2,5 - 3 cm a kolieskom ľubovoľnej veľkosti (mne sa páčia takéto mini - priemer 3,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie tak, že spodok je navrchu (v recepte sa uvádza, že takto sa koláčiky lepšie "zdvihnú").
- Snažte sa vykrajovať čo najúspornejšie, pretože zvyšné cesto sa neodporúča znovu spracovať a použiť. Koláčiky potrieme mliekom a vložíme do vyhriatej rúry (200 °C - horný a dolný ohrev). Pečieme do zlatista (13-15 minút). Po upečení posypeme jemne práškovým cukrom a hneď podávame s čerstvým syrom a džemom.
- Odporúčam urobiť iba toľko čo sa zje, po vychladnutí to nie je ono. Ale cesto sa dá vraj zmraziť a po rozmrazení opať použiť - nemám to vyskúšané, mrazila som iba hotové koláčiky a potom som ich v mikrovlnke zohriala a boli výborné.