Drobné pečivo

Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera

Autor receptu: siuuu

Už si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad a potom na prvé ochutnanie.* V Anglicku sa toto pečivko podáva k čaju - s čerstvým syrom a jahodovým džemom. A poviem vám, je to dobrota - najmä hneď po upečení (skladovať sa ich neoplatí). Ja som si vybrala recept od Jamieho Olivera. Robievam ho keď sú čerstvé jahody - s čerstvo uvareným jahodovým džemom sú neskutočné, ale aj v zime Lučinou a domácim džemíkom potešia.

50 ks
porcií
30 minút
príprava
13-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené ovocie - použila som hrozienka sultánky, brusnice a moju milovanú kandizovanú pomarančovú kôru - zalejeme džúsom (ja som pridala aj kvapku rumu - nemusí byť) - ideálne je naložiť aspoň hodinku-dve vopred, ale nie je to nutné.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ, maslo a rukou spojíme - vznikne nám akoby drobenka. Pridáme vajíčka a mlieko a stierkou alebo varechou spracujeme. Preložíme na podložku, pridáme scedené ovocie a rukami spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15 minút do chladničky.
  3. Rúru si dáme zohriať na 200 °C (horný a dolný ohrev). Cesto vyberieme a na podložku rozgúľame na hrúbku cca 2,5 - 3 cm a kolieskom ľubovoľnej veľkosti (mne sa páčia takéto mini - priemer 3,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie tak, že spodok je navrchu (v recepte sa uvádza, že takto sa koláčiky lepšie "zdvihnú").
  4. Snažte sa vykrajovať čo najúspornejšie, pretože zvyšné cesto sa neodporúča znovu spracovať a použiť. Koláčiky potrieme mliekom a vložíme do vyhriatej rúry (200 °C - horný a dolný ohrev). Pečieme do zlatista (13-15 minút). Po upečení posypeme jemne práškovým cukrom a hneď podávame s čerstvým syrom a džemom.
  5. Odporúčam urobiť iba toľko čo sa zje, po vychladnutí to nie je ono. Ale cesto sa dá vraj zmraziť a po rozmrazení opať použiť - nemám to vyskúšané, mrazila som iba hotové koláčiky a potom som ich v mikrovlnke zohriala a boli výborné.