Zapečené cestoviny

Univerzálne cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: baloo

Tento recept je akoby chutný základ, veľmi dobrý aj sám o sebe, ale pokojne si do neho pridaj čokoľvek, čo máte radi: olivy, obľúbené bylinky čerstvé či sušené, šunku, vypečené kocky slaninky, rôzne druhy syrov, konzervovanú kukuricu, mrazený hrášok, zeleninu, obvarenú brokolicu - tieto cestoviny znesú aj všetko dokopy :D Recepty píšem tak, aby im porozumel aj menej zdatný kuchár. Množstvá surovín základného receptu sú tak akurát pre 2 dospelé osoby na 2-3 dni podľa apetítu.

15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pár slov k surovinám: cestoviny môžu byť akéhokoľvek tvaru alebo značky okrem tých malinkých polievkových. Olej som používala ochutený s bazalkou ale ty môžeš použiť aj slnečnicový, repkový, olivový. Paradajky pokojne aj cherry, datlové, domáce zo záhradky. Pasírované paradajky sa dajú nahradiť domácim kečupom, pretlakmi. Syr som mala goudu ale nič nepokazíš eidamom, plesnivým syrom, parmezánom, mozzarellou atď. Neodporúčam tavené a plátkové syry.
  2. Do väčšieho hrnca si napusť studenú vodu, množstvo cca nad polovicu, musia sa nám tam zmestiť cestoviny. Do vody daj pol lyžice soli, hrniec zakry - skôr začne vrieť voda. Keď voda vrie, vsyp cestoviny a zamiešaj. Variť budeš kým nebudú polomäkké, skôr troška tvrdšie lebo ich budeme ešte zapekať v rúre čiže sa dorobia. Nezabudni občas zamiešať, nech sa ti nezlepia dokopy. Chvíľku - pár minút - povar, potom jednu vylov a ochutnaj. Keď sú také tvrdšie "al dente" vylej vodu a a v sitku ich premy studenou vodou, aby sa v nich zastavil var. TIP: Vo všeobecnosti platí, že cestoviny sa majú variť tak, aby boli "al dente" to znamená troška tuhšie, pevnejšie až polomäkké, nikdy nie rozvarené na blato. Ak sú "al dente" držia svoj tvar, majú lepšiu konzistenciu, a sú aj omnoho zdravšie.
  3. 1-2 lyžicami oleja si vymaž/potri hlbší plech s vyšším okrajom, jednoducho umytou dlaňou, alebo štetcom na potieranie volá sa to aj maslovačka či kuchynskou papierovou utierkou. Nezabudni potrieť aj boky a celé dno plechu. Robíme to preto, aby sa cestoviny pri pečení nepripiekli na plech.
  4. Umy paradajky a nakrájaj na plátky, zelenú časť vyrež. Ak použiješ cherry paradajky stačí prekrojiť na polovice. Cesnak očisti a nakrájaj na drobné kúsky.
  5. Nastrúhaj si syr nahrubo.
  6. Zmiešaj si vo väčšej miske pasírované paradajky so studenou vodou, soľou, čiernym mletým korením, bazalkou, oreganom a cesnakom. Konzistencia radšej riedšia a viac, cestoviny nechceme mať suché keď sa upečú. Ochutnaj zmes a dochuť podľa seba, zmes má byť primerane slaná, jemne okorenená ako to máte radi.
  7. Na dno vytretého plechu daj trochu paradajkovej zmesi, na to ulož cestoviny, potri ich zmesou, na cestoviny ulož paradajky, na nich daj syr (pozri foto). Vrstvy opakuj kým nenaplníš plech a ukončíš to cestovinami. Cestoviny nemusíš ukladať ako ja, pokojne ich len nasyp a urovnaj do nie príliš hrubých vrstiev. Na poslednú vrstvu cestovín daj ešte zmes, môžeš aj syr ak ti zvýši. Pomedzi jednotlivé vrstvy môžeš pridať čo máte radi ako som písala v úvode.
  8. Jednotlivé vrstvy
  9. Celé to šupni do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca na 20-25 minút. Keďže všetko v plechu je vlastne skoro uvarené, chceme len, aby sa vrstvy spojili, syr zapiekol a paradajková zmes vsiakla do cestovín čím sa dovaria. Keď je povrch jemne zapečený do chrumkava máme hotovo. Cestoviny môžu na niekoho pôsobiť obyčajne ale ja tvrdím, že v jednoduchosti je krása kde vyniknú všetku chute. Je to svieže jedlo, cítite chuť byliniek, čerstvosť paradajok, sladkosť pasírovaných rajčín, uspokojenie z roztečeného syra a chrumkavého povrchu.