Ukrajinský boršč
Autor receptu: martaja
veľmi chutné a sýte :)
4 porcie |
30 minút príprava |
60 - 90 minút tepelná úprava |
Suroviny- 0,5 kg hovädzie mäso chudé
- 0,5 kg bravčové mäso chudé
- 1 ks špiková kosť
- 0,2 kg kapusta biela hlávková
- 0,2 kg zemiaky
- 0,1 kg mrkva
- 0,1 kg petržlen
- 2 ks veľká cibuľa
- 2-3 lyžice masť bravčová
- 1 ks surová cvikla
- 2 ks paradajka
- 1 ks paprika zelená
- 2-3 strúčiky cesnak
- , soľ, bôbk. list korenie čierne celé
- 2 lyžičky (štipľavá - podľa chuti) paprika červená mletá sladká
- 0,1 - ,02 kg slanina prerastaná domáca
- podľa chuti ocot
- podľa chuti cukor
Postup- do hrnca s cca 3 l studenej vody pridáme celé hov. a bravč. mäso a varíme na miernom ohni. Bravč. mäso po uvarení vyberieme - hov. mäso ešte necháme variť a pridáme k nemu nakrájanú hláv. kapustu + na kocky nakrájanú cviklu + očistené nakrájané zemiaky, 2 bôbk. listy, pár zrniek čierneho korenia, soľ podľa chuti.
- Medzitým si orestujeme na masti cibuľu spolu s nastrúhanou mrkvou a petržlenom, prelisovaným cesnakom, potom to vlejeme do vývaru, pridáme nakrájanú papriku a paradajky a necháme prevrieť. Kto chce môže si pridať aj zápražku z 2 lyžíc múky nasucho opraženej alebo zápražku z najemno nakrájanej a opraženej slaniny - môže byť jedno aj druhé :)
- Mäsá si po uvarení nakrájame nadrobno a vložíme naspäť do vývaru. Nakoniec to ochutíme octom a cukrom - má to byť sladkokyslé !
Podávame s čerstvým chlebom (pečivom) a kto chce aj s kyslou smotanou (1 lyžička na tanier). Dobrú chuť !
|