Fašírky
Ukrajinské grečaniky - pohánkovo-mäsové fašírky (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Výborné a jednoducho pripravené jedlo z ukrajinskej kuchyne. V preklade z ruštiny „grečka“ znamená pohánka. V podstate sú
to mäsové fašírky s pohánkou. Určite odporúčam vyskúšať, sú jemné a veľmi chutné.
5-6 porcií |
60 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Pohánku opláchneme a uvaríme v osolenej vode. Ja varím v pomere pohánka/voda - 1:2 pod pokrievkou približne 15 minút. Uvarenú necháme vychladnúť.
- Mleté mäso, pohánku, vajcia, jemne nakrájanú 1 cibuľu, soľ, korenie všetko spolu premiešame.
Z mäsovej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v múke a následne vysmážame na oleji z oboch strán do zlatista.
- Osmažené grečaniky odložíme na tanier. Druhú cibuľu nakrájame na pol kolieska a osmažíme vo výpeku. Do rajnice alebo hlbšej panvice poukladáme všetky grečaniky, na vrch dáme osmaženú cibuľu. Paradajkový pretlak zmiešame s kyslou smotanou, môžeme zriediť vodou a touto omáčkou zalejeme grečanilky. Pridáme bobkový list, pripadne iné koreniny podľa chuti, prikryjeme rajnicu pokrievkou a dusíme 20-25 minút.
- Podávame s obľúbenou prílohou. Ja som zvolila zemiakové pyré. Dobrú chuť.